Seçim sonucuna dış bakış

Dünya Türkiye’deki seçimleri hiç bu kadar büyük bir ilgiyle izlememişti. Önemli medya kuruluşları daha baştan seçim kampanyasını izleyicilerine aktarırken yorumcular da bu seçimlerin Türkiye ve...

Dünya Türkiye’deki seçimleri hiç bu kadar büyük bir ilgiyle izlememişti. Önemli medya kuruluşları daha baştan seçim kampanyasını izleyicilerine aktarırken yorumcular da bu seçimlerin Türkiye ve bölge için taşıdığı önemi değerlendirdiler.

Bu merakın başlıca nedeni bir BBC analistinin belirttiği gibi, Türkiye’nin siyasi geleceğinin Suriye krizi, IŞİD tehdidi, mülteci sorunu gibi Batı’yı kaygılandıran problemlerle ilintili olmasıdır.

Bu açıdan bakılınca, Batı’sıyla Doğu’suyla, dünyanın Türkiye’de istikrarın korunmasına değer vermesinin nedeni daha iyi anlaşılır.

Herkes gibi yabancı analistler de 1 Kasım seçiminin geçen haziranınkine benzer bir sonuç verebileceği ihtimali üzerinde duruyordu. Tıpkı pek çok kamuoyu anketlerinin tahminleri gibi...

Bu bakımdan AK Parti’nin tek başına iktidara dönüşü dışarıda da büyük sürpriz yarattı.Bu kez yorumcular bu beklenmedik sonucun nasıl gerçekleştiğini araştırmaya koyuldular. Çoğu da Türk seçmeninin şimdiki karmaşık ortamda, istikrarıtercih ettiği sonucunu çıkardı.

“Erdoğan’ın zaferi”...

Büyük dünya gazetelerine bakıldığında, seçim sonucunu “Erdoğan’ın zaferi” diye nitelendirdikleri görülüyor. Yani bu Meclis seçimlerinde AK Parti’nin gösterdiği performans, geçen hazirandaki seçim sonucunu beğenmeyen Erdoğan’ın ustaca kullandığı siyasi taktiğe bağlanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar