Rusya ile uçak krizinin boyutları

Suriye ile sınır bölgesinde bir Rus askeri uçağının düşürülmesi olayı, Türkiye ile Rusyaarasında, nasıl gelişeceği henüz belli olmayan ciddi bir krizeyol açmış...

Suriye ile sınır bölgesinde bir Rus askeri uçağının düşürülmesi olayı, Türkiye ile Rusyaarasında, nasıl gelişeceği henüz belli olmayan ciddi bir krizeyol açmış bulunuyor.

Hiç de arzu edilmeyen böyle bir olayın meydana gelmiş olması, aslında son zamanlarda-beklenen demeyelim ama- korkulan bir olasılıktı.Nitekim Rusya’nın Suriye’de hava operasyonlarına başladığı günden itibaren cereyan eden hava sahası ihlalleri karşısında,Ankara defalarca Moskova’yı uyardı. Daha birkaç gün önce Türk Dışişleri Bakanlığı Rus Büyükelçisi vasıtasıyla Kremlin’e benzer uyarıcı bir mesaj iletti.

Dünkü müessif olay, Rus askeri makamlarının bu uyarıları gerektiği kadar dikkate almamasının bir sonucu. Nitekim Türk Genelkurmay Başkanlığı düşürülen uçağın, 5 dakika içinde 10 kez Türk hava sahasını ihlal ettiği uyarısından sonra vurulduğunu açıkladı.

Askeri boyut

Olayın askeri boyutu, Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getiriyor.Ankara, Rus uçağının Türk hava sahasına girdiği için, “angajman kuralları” uyarınca vurulduğunu belirterek buna ilişkin radar kayıtlarını da yayınladı.

Moskova ise Rus uçağının böyle bir ihlalde bulunmadığını ve Suriye hava sahası içinde düşürüldüğünü öne sürüyor.

Olayın askeri boyutu daha çok tartışılacağa benziyor. Ancak daha önceki bir olayda Moskova’nın hatanın sorumluluğunu Rus pilotuna yüklemiş olduğunu unutmayalım. Bu kez uçağın düşürülmüş olması karşısında Rusya’nın tepkisi farklı -ve daha sert- olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar