“Ohi” ve sonrası...

Yunanis- tan’daki referan- dum’dan çıkan sonucun anlamı açık: Halk Avrupa’nın kendisine dite etmeye çalıştığı yeni kemer sıkma tedbirlerine karşı çıkıyor ve kreditörlere meydan...

Yunanis- tan’daki referan- dum’dan çıkan sonucun anlamı açık: Halk Avrupa’nın kendisine dite etmeye çalıştığı yeni kemer sıkma tedbirlerine karşı çıkıyor ve kreditörlere meydan okuyor.
Aslında referandum Yunanlılara iki ucu pis bir değnek olarak sunuyordu: “Ohi” (hayır) da dense, “Ne” (evet) de dense, ülke iflasın eşiğinden kolay dönemeyecek, halkın perişan hali devam edecekti.
Bu nedenle önemli bir çoğunluk, “ne olacaksa olsun, bari onurumuzu kurtaralım” düşüncesiyle hareket itti ve sonuçta bir “Ohi” çekmeyi tercih etti. Oysa referandum öncesi yapılan nabız yoklamalarında “hayır”larla “evet”ler başa baş gidiyordu. Sandıklar açıldıktan sonraki röportajlarda pek çok kişinin “kendimizi asla ezdirmeyeceğiz” deyip “ohi”den bir gurur payı çıkardıkları görüldü.
Yunanlılar bu referandum’da ister hisleriyle veya ister akıllarıyla tercihlerini kullanmış olsunlar, gerçek şu ki, bu sonuç ülke için -ve aynı zamanda Avrupa Birliği için- belirsizliklerle dolu yeni bir dönem başlatıyor.
Zor süreç
Şimdi mesele bu süreçte tarafların nasıl hareket edeceği ve sonuçta bir uzlaşmaya gidip gitmeyeceğidir.
Çipras referandum’da kazandığı zaferle elini güçlenmiş hissedecektir. Son beyanlarına bakılırsa, şimdi yeni şartlar üzerinde bir anlaşmaya varmak umudundadır. Bu arada Euro bölgesinde kalmayı ve Avrupa’nın bir parçası olmaya devam etmeyi de amaçladığını vurguluyor.
Avrupa Birliği’ne ve Euro bölgesine gelince, onlar Çipras’ın “kurtarma paketi”ne karşı meydan okumasından çok rahatsızdı. Açıkçası onlar referandumdan bir “evet” ve ardından Çipras’ın çekilmesini bekliyorlardı. Şimdi bu düş kırıklığı Yunanistan’a karşı tutumlarını nasıl etkileyecek? Euro bölgesi ve diğer kreditörler, daha önce empoze etmek istedikleri şartlar üzerinde ısrar edecekler veya bu kabul edilmezse Yunanistan’ı kendi haline terk etmeye razı olacaklar mı? Yoksa her şeye rağmen Çipras ile oturup bu krizden bir çıkış yolu arayacaklar mı?
Bunu çok yoğun temalarla ve toplantılarla geçecek olan önümüzdeki birkaç gün içinde göreceğiz.
Acil yardım

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar