NATO’nun yeni misyonları

NATO Dışişleri bakanlarının Antalya’daki konferansında ele alınan güncel konuların çeşitliliği, 28 üyeli ittifakın ilgi ve faaliyet alanının nerelere kadar uzandığını gözlerin...

NATO Dışişleri bakanlarının Antalya’daki konferansında ele alınan güncel konuların çeşitliliği, 28 üyeli ittifakın ilgi ve faaliyet alanının nerelere kadar uzandığını gözlerin önüne serdi.

Bunun diğer bir göstergesi de bu zirvede, NATO ile farklı şekillerde işbirliği içinde bulunan Bosna’dan Avustralya’ya, Ukrayna’dan Moğolistan’a kadar birçok ülkenin de temsil edilmesidir.
Soğuk Savaş döneminde NATO’nun üye sayısı gibi, üstlendiği misyonun alanı ve niteliği de çok daha sınırlıydı. Amacı Sovyetler Birliği’nin başını çektiği Varşova Paktı’na karşı Kuzey Amerika ve Avrupa’daki üye ülkelerinin güvenliğini sağlamak ve ortak askeri gücüyle yeni bir dünya savasının çıkmasını önlemekti.
NATO bu misyonunda başarılı oldu. Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra, Varşova Paktı tarihe karıştı; ama NATO yaşamaya devam etti.
Dünya değişik şartlarla 21. yüzyıla girerken, NATO da amaçlarını ayarlamak zorunluluğunu hissetti, ilgi ve faaliyet sınırlarını “alan dışı”na uzattı, Bosna’dan Afganistan’a kadar bazı kritik bölgelere asker göndermeyi ve yeni barış misyonları yüklenmeyi göze aldı...
Yeni tehditler
Son zamanlarda dünyanın çeşitli yerlerinde ortaya çıkan yeni tehditler NATO’nun bireysel veya kolektif güvenliğini ve geleceğini etkileyecek nitelikte.
NATO açısından terör gibi tehditler, Avrupa’da direkt bir askeri tehdit kadar tehlikeli sayılıyor.
Sadece terör mü? Dünyanın çeşitli yerlerinde siyasi kargaşa ve istikrarsızlık da artık NATO’nun ilgi alanına giriyor. Bunun son bir örneği, Libya’ya karşı girişilen askeri harekâttır.
Kısacası NATO artık üstlendiği misyonun alanı eskiden belirlediği coğrafyanın ötesine gidebiliyor, giriştiği hareketin niteliği de tehdidin cinsine göre değişiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 129 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 202 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 248 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 283 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar