“Komşu”da ne değişti?

Bulgaristan’da bu yılın başlarında erken seçim kararı alındığında, beklentiler bunun daha güçlü bir hükümetin ve istikrarın kurulmasını sağlayacağı yönündeydi. Pazar...

Bulgaristan’da bu yılın başlarında erken seçim kararı alındığında, beklentiler bunun daha güçlü bir hükümetin ve istikrarın kurulmasını sağlayacağı yönündeydi.


Pazar günkü seçimlerin sonucu bu umutları pek yerine getirmiş sayılmaz. Bulgaristan’ı gene eski Başbakan Boyko Borisov’un kuracağı bir koalisyon yöneteceğe benziyor.

Sandıktan bu kez de Borisov’un merkez-sağ partisi GERB oyların yüzde 32.6’sını toplayarak birinci parti olarak çıktı. Bu kendisine 240 sandalyeli parlamentoda 96 sandalye sağlıyor.

GERB’in rakibi olan ve kampanya sırasında başa baş gittiği söylenen Sosyalist Parti (BSP) daha gerilere düştü ve yüzde 27.2 oyla 79 sandalye elde etti.

Bundan önce üçüncü parti olan Türklerin Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) bu kez geriledi ve yerini aşırı milliyetçi ve ırkçı bir parti olan Birleşik Vatanseverler İttifakı’na kaptırdı. Bu parti yeni mecliste 27 sandalyeye sahip olacak.

HÖH’ün sandalye sayısı ise 38’den 26’ya düşmüş durumda. Nihayet, beş partinin temsil edileceği mecliste VOLYA adlı parti 12 sandalye sahibi olacak...

Sağa çark...

Bu tablo Bulgaristan’ın sağa kaydığını gösteriyor.

Yeni dönemde Bulgar siyasetinde aşırı sağın etkisi daha çok hissedilecek. Borisov’un yeni koalisyon hükümetini aşırı sağcı Birleşik Vatanseverler İttifakı ile kurması olasılığı yüksek. Sosyalistler kesinlikle Borisov’un GERB’i ile ortaklık kurmayacaklarını şimdiden ilan etmiş durumdalar.

Kuşkusuz, bunun dış ilişkilere de yansıması olacak. BSP eski Komünist partisinin bir devamı. Başındakiler Rusya yanlısı... GERB ise NATO’ya ve AB’ye bağlı; ama hâlâ etkisi devam eden
Rusya ile ilişkilerde de dikkatli...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar