“Kalmak ya da çıkmak”... Esas mesele ne?

Bizim kısaca İngiltere dediğimiz, İngilizlerin tercih ettiği adıyla Birleşik Krallık veya Britanya, yarın, tarihi bir dönüm noktası oluşturacak olan bir halk oylamasına gidiyor. Referandumun konusu, ülkenin Avrupa...

Bizim kısaca İngiltere dediğimiz, İngilizlerin tercih ettiği adıyla Birleşik Krallık veya Britanya, yarın, tarihi bir dönüm noktası oluşturacak olan bir halk oylamasına gidiyor.

Referandumun konusu, ülkenin Avrupa Birliği’nde kalması veya ondan çıkmasıyla ilgili. Haftalardan beri süren hararetli tartışmalardan sonra, oy sandığından ne sonuç çıkacağı şu anda dahi belli değil. Son anketler iki zıt görüşün taraftarlarını başa baş gösteriyor.


Belli olan tek şey, AB’de “kalmak ya da çıkmak” meselesinin Britanya halkını iyice böldüğüdür. Bunu sadece siyasi partiler arasında değil, halk arasında (ve de aynı ailelerin içinde) görmek mümkün.

Bu bölünmüşlüğün sandığa tam olarak nasıl yansıyacağını yarın gece sonuçlar ilan edildikten sonra anlayacağız.

Çıkarsa ne olur?

İngiltere’nin -veya Birleşik Krallık’ın- durup dururken neden AB ile bağları konusunda böyle bir referanduma gitmek ihtiyacını duyduğu sorulabilir. Aslında Başbakan Cameron geçen yıl bu kararı bir süreden beri bir kısım siyasilerin ve destekçilerinin Britanya’nın AB’den çıkması (Brexit) için yürüttükleri kampanyaya karşılık olarak almak zorunda kalmıştı. Ama bu arada da Cameron, muhaliflerin eleştirilerini de dikkate alarak, AB ile çetin müzakerelerden sonra, ondan bazı tavizler koparan bir anlaşma imzalamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar