Irak’la savaş mı?

Irak Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Telafer’e doğru ilerlemesi, Irak Başbakanı Haydar el Abadi ile Türk hükümeti yetkilileri arasındaki söz düellosunun sertleşmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin...

Irak Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Telafer’e doğru ilerlemesi, Irak Başbakanı Haydar el Abadi ile Türk hükümeti yetkilileri arasındaki söz düellosunun sertleşmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır bölgesinde yığınak yapması, komşu ülkeyle bir savaş olasılığının işaretini mi veriyor?

Resmi ağızlar Irak’a karşı bir Türk askeri müdahalesinin Bağdat yönetiminin ve ona bağlı Haşdi Şabi’nin Türk hükümetinin yaptığı uyarılara uyup uymayacağına bağlı olduğunu belirtiyorlar. Yani Şii güçler Telafer’e girer ve orada hâkimiyet kurup kent halkının Türkmen ve Sünni kesimini ezmeye kalkışırsa, harekete geçmekten çekinmeyecektir.

Caydırıcı gösteri

Sınır boyunca alınan askeri tedbirler ve yapılan uyarılar, bu aşamada daha çok “caydırıcı” bir güç gösterisi sayılıyor. Ama kabul etmeli ki gerginliğin giderek tırmanması, her an çatışma riskini de taşıyor.
Şu sırada bir Türk-Irak savaşı en az arzu edilecek bir olasılıktır. Böyle bir durum, iki ülkenin de ve ilgili tüm tarafların da zararına olacaktır.
TSK’nın bu yeni cephede harekete geçmesi, Suriye’ye karşı yürütülen Fırat Kalkanı harekâtından farklı bir nitelik taşıyacaktır. Suriye’de savaşan güç, Türkiye desteğindeki Özgür Suriye Ordusu’dur; hedef de IŞİD ile Kürt PYD/YPG’dir. Yani adres Esad yönetimine bağlı Suriye Ordusu değildir.
Irak’a karşı girişilecek bir savaşın doğrudan adresi Abadi yönetimi ve ona bağlı Irak ordusu ile Haşdi Şabi gücü olacaktır. Yani bu olayda iki devlet savaş alanında karşı karşıya gelmiş olacaktır.
Bu da uyuşmazlığı daha geniş ve karmaşık bir hale getirme tehlikesini taşır...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar