İngilizler koalisyona alışıyorlar

08.05.2015 - 02:30 Milliyet.com.tr » Dünya Ana Sayfa » Dünya Yazarları » Sami Kohen« Yazarın Önceki YazısıYazarın Sonraki Yazısı »İngilizler koalisyona alışıyorlarSitene EkleYorum | Sami...

08.05.2015 - 02:30 Milliyet.com.tr » Dünya Ana Sayfa » Dünya Yazarları » Sami Kohen
« Yazarın Önceki YazısıYazarın Sonraki Yazısı »
İngilizler koalisyona alışıyorlar
Sitene Ekle
Yorum | Sami Kohen
[email protected]
Tüm Yazıları »
Britanya’da bu sabahın erken saatlerinde açıklanması beklenen seçim sonuçları hakkında şimdiden kesin olarak söylenebilecek tek bir şey var: O da yeni iktidarın bir koalisyon olacağıdır.
Kampanyanın son gününe kadar bütün anketler, iki ana partinin, yani Muhafazakârlarla İşçi Partisi’nin başa baş gittiğini, hiçbirinin de 650 sandalyeli Avam Kamarası’nda çoğunluğu alacak durumda olmadığını ortaya koydu. Hal böyle iken, sandıktan tek partili bir hükümetin çıkması mümkün değil tabii.
Dünkü seçimlerle ilgili belirsizliğin nedeni, iki ana partinin de çoğunluğu elde edecek durumda olmaması, buna karşılık şimdiye kadar üçüncü parti olan Liberal Demokratların yanı sıra iki partinin daha (İskoç Ulusal Partisi ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi) parlamentoda yer alma imkânına kavuşmasıdır.


İki parti dönemi bitti
Oysa Britanya’da uzun yıllar iki ana parti sistemi hâkim olmuştu. Yani seçimleri ya Muhafazakârlar ya da İşçi Partisi tek başına iktidara gelebilecek şekilde kazanabiliyordu.
Son yıllarda Liberal Demokrat partinin Avam Kamarası’nda yer almasıyla siyasal dengeler değişti. Tam çoğunluğu alamayan parti mecburen bu üçüncü grupla koalisyon kurdu. İşte 5 yıl önce Muhafazakârların Liberal Demokratlarla kurdukları koalisyon gibi...
Genelde tek parti iktidarı istikrarın garantisi sayılır. Çok partili koalisyonlar kırılgan olabilir, sürtüşmelere yol açabilir. Ama bundan koalisyonların her zaman siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa ve krize yol açtığı sonucunu çıkarmak da doğru değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar