Güvenlikte reform ihtiyacı

Güvenlik konusu Türki- ye’de uzun yıllar boyunca “âli milli menfaatler” gerekçesiyle sadece belirli devlet kurumlarının adeta tekeline kalmıştı.Oysa son zamanlarda ulusal, bölgesel ve küresel gelişmeler...

Güvenlik konusu Türki- ye’de uzun yıllar boyunca “âli milli menfaatler” gerekçesiyle sadece belirli devlet kurumlarının adeta tekeline kalmıştı.
Oysa son zamanlarda ulusal, bölgesel ve küresel gelişmeler, güvenlik sorunlarını günlük yaşamın bir parçası haline getirmiş, toplumun geniş kesimlerini etkilemeye başlamıştır.

Geçmişte ulusal güvenlik denince akla daha çok askeri konular gelirdi. Açıkçası, bunlar da o zaman toplumun pek tartışamadığı “tabu” konular arasındaydı.

Son yıllarda iç ve dış dinamiklerin etkisiyle bu eski anlayış değişti. Güvenlik konuları sadece askeri değil, terörden enerjiye, teknolojiden demografiye, pek çok farklı alanı kapsıyor.
Ayrıca güvenlikle ilgili tehditler sınırlarda olduğu kadar, ülke içinde, kent veya kasabalarda, sokaklarda, her yerde kendisini hissettiriyor.
Güvenlik konuları artık günümüz dünyasında devlet kurumları dışında sivil toplumun, akademiyanın, medyanın da meşgul olduğu, üzerinde çalışıp çözüm aradığı sorunlardır.
Türkiye’de bu tür çalışmaların ve yayınların -ülkenin karşılaştığı güvenlik sorunlarının boyutlarına göre- oldukça az olduğu bir gerçektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar