Dış politikada uzlaşmak mümkün değil mi?

Ak Parti ile CHP arasındaki son koalisyon görüşmelerinin sonuç vermemesine gösterilen başlıca nedenlerden biri, dış politika üzerindeki uyuşmazlıktır.Gerçekten iki parti arasında dış meseleler...

Ak Parti ile CHP arasındaki son koalisyon görüşmelerinin sonuç vermemesine gösterilen başlıca nedenlerden biri, dış politika üzerindeki uyuşmazlıktır.
Gerçekten iki parti arasında dış meseleler üzerinde bu kadar derin bir uçurum mu var? Bu görüş ayrılıkları törpülenemeyecek cinsten mi?
Batı demokrasilerinde dış politika görüşleri birbirlerinden çok farklı, hatta zıt olan partilerin, koalisyon kurmak için, temel pozisyonlarını korumakla beraber, spesifik sorunlar üzerinde ortak bir çizgide buluştukları çok görülmüştür. Bu anlayış hem ülkede siyasi istikrarın bozulmasını engelliyor hem de daha pragmatik ve daha geniş halk desteği gören bir dış politikanın izlenmesini sağlıyor.
Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan koalisyon çalışmaları sırasında özellikle Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki son başarılı koalisyon hükümetleri örnek olarak gösterildi. Fakat ne yazık ki bizde o “koalisyon kültürü”nün yeterince gelişmediği ve dış politika gibi konularda da ciddi bir uzlaşma gayretinin sarf edilmediği görüldü.
Bilinen pozisyonlar
Son koalisyon çalışmalarında uygulanan yönteme göre, başta Ak Parti ile CHP politika konusunda da “istikşafi” görüşmeler yaptılar ve temel pozisyonlarını masaya koydular. Aslında bu iki tarafın da (kamuoyunun da) bildiği pozisyonlardır. Yani bir nevi başlangıç pozisyonu. Bunu takiben yapılacak iş, özellikle spesifik konularda görüşleri birbirine yakınlaştırmaya çalışmak ve ortak noktalarda buluşmaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar