Berlin’le ilişkiler seçimden sonra düzelir mi?

Gün geçmiyor ki Türkiye ile Almanya arasında gerginliği tırmandıran yeni bir olay çıkmasın...Son gelişme, Almanya’nın Türkiye’ye silah satışını kısmaya karar vermesi.Böylece Ankara ile...

Gün geçmiyor ki Türkiye ile Almanya arasında gerginliği tırmandıran yeni bir olay çıkmasın...
Son gelişme, Almanya’nın Türkiye’ye silah satışını kısmaya karar vermesi.
Böylece Ankara ile Berlin arasındaki uyuşmazlığa ve gerilime şimdi bir “askeri boyut” ekleniyor.
Alman makamları bu davranışına sebep olarak Türkiye’deki “insan hakları ihlalleri”ni öne sürüyor. Fiilen olan şey, bir NATO üyesinin, ulus güvenliği tehdit edilen bir müttefikiyle askeri işbirliği yapmaktan vazgeçmesi ve onun aklınca ona karşı bir nevi yaptırım uygulamasıdır.
Bozuşmanın nedenleri
Siyasi alanda tarih boyunca birbirine yakın duran iki ülke giderek birbirlerinden uzaklaşmış durumda. Bunun iki taraf için çeşitli nedenleri var.
Türkiye açısından uyuşmazlığın başlıca nedeni, Almanya’nın Türkiye’ye karşı düşmanca davranması, PKK ve FETÖ mensuplarının faaliyetine destek olması veya göz yummasıdır. Buna son olarak iadesi istenen bazı “kaçaklar”ın barındırılmasını, ayrıca Şansöyle Merkel başta olmak üzere Alman yetkililerinin Türkiye’nin AB ile müzakerelerini askıya almak (hatta onu Birliğin dışında tutmak) niyetlerinin açıkça ilan edilmesini de eklemek gerek.
Almanya açısından ise, Türkiye’ye karşı tavır almasının gerekçesi, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri, adaletsizlik, basın özgürlüğü kısıtlamaları, tutuklamalar gibi olaylardır. Buna son zamanlarda bazı Alman vatandaşlarının gözaltına almasının yarattığı tepki de ekleniyor...
Uyuşmazlığın sonucu
Sonuçta gelinen noktada iki ülke resmi düzeyde birbirine karşı cephe almış durumda. Halk düzeyinde ise, karşılıklı olarak ciddi bir güvensizlik, hatta düşmanlık hâkim.
Türkiye’de yaygın görüşe göre, gerginliğin artmasına esas neden Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak seçimlerdir.
Siyasi partilerin, özellikle seçim döneminde, “popülist” davranışlarda bulunduğu doğrudur. Ama Berlin’le ilişkilerin giderek gerginleşmesinin tek nedeni de bu değildir.
Ne yazık ki iki tarafta da, yapılan sert çıkışlar, kullanılan saldırgan üslup ve sistematik kampanya sonucunda, halk düzeyinde de bir güvensizlik ve düşmanlık havası hüküm sürüyor. Eğer halk bu duygulara sahip olmasa, politikacılar popülist söz ve davranışlarla onlardan destek ve oy alabilir mi?
Kuşkusuz iki ülkenin ortak çıkarları bu günkü uyuşmazlıkların ve gerginliğin bir an önce giderilmesini gerektiriyor. Ancak bunun hemen Almanya’daki seçimlerden sonra gerçeklemesini beklememeli. Merkel dâhil iktidara geleceği tahmin edilen politikacıların resmi düzeyde ve halkın karşısında sergiledikleri tutumu hemen terk edeceklerini ummak fazla iyimserlik olur. Aynı şekilde, halkın da duygularının yakında değişebileceğini de..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 129 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 202 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 248 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 283 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar