ABD ile YPG uyuşmazlığı

ABD yönetimi öteden beri bilinen bir durumu resmen açıkladı: Washington’da Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, bir basın toplantısında, ABD’nin Kuzey Suriye’de özerk bir yönetim...

ABD yönetimi öteden beri bilinen bir durumu resmen açıkladı: Washington’da Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, bir basın toplantısında, ABD’nin Kuzey Suriye’de özerk bir yönetim kurmaya çalışan Kürt YPG’yi “terörist bir örgüt olarak görmediğini” belirtti.

Bu, YPG’ye ve onun siyasi kanadı olan PYD’ye PKK’nın bir uzantısı olarak bakan ve onu başından beri terörist ilan eden Türkiye’nin duruşuna tamamıyla ters düşen bir tutumdur.

Oysa PKK öteden beri ABD’nin terörist örgütler listesindedir. Ne var ki Washington Türkiye’deki terör eylemleri nedeniyle karşı çıktığı PKK ile Suriye’deki YPG’yi birbirinden ayrı tutmakta, yani Ankara’nın bu konudaki görüşünü paylaşmamaktadır.

Sözcü Kirby, ABD’nin YPG konusunda Türkiye’nin duyduğu endişeleri “anladığını”belirtmekle beraber, bu konuda Türk yetkilileriyle devamlı temas halinde olduğunu, ayrıca Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelesini de “takdirle karşıladığını”söyledi.

İşbirliği etkilenir mi?

Kirby’nin bu vesileyle üzerinde durduğu bir nokta da YPG’nin IŞİD’e karşı savaşta aldığı rolle ilgili. Sözcü YPG’nin IŞİD’e karşı mücadelede “başarılarıyla kendisini kanıtladığını” belirtti ve ABD’nin onunla “beraber çalışmayı sürdüreceğini” vurguladı...

Sözcünün belirttiği gibi, YPG konusundaki uyuşmazlığa rağmen, Ankara ile Washington’un IŞİD ile mücadele konusunda işbirliğini sürdürdüğü doğrudur. Ancak Türkiye’de -gerek hükümet çevrelerinde, gerekse kamuoyunda- ABD’nin tutumuna karşı büyük bir hassasiyet (hatta öfke) duyulduğu da bir gerçektir.

Öncelik farkı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar