Avrupa ile yeni ayar

Türkiye diplomasi cephesinde yeni yılın ilk hamlesini, son zamanlarda geri plana itilen Avrupa yönünde yaptı. Bu atılımın ilk hedefleri olarak Avrupa’nın iki “kodamanı”, Fransa ve Almanya seçildi....

Türkiye diplomasi cephesinde yeni yılın ilk hamlesini, son zamanlarda geri plana itilen Avrupa yönünde yaptı. Bu atılımın ilk hedefleri olarak Avrupa’nın iki “kodamanı”, Fransa ve Almanya seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Goslar kentinde Alman mevkidaşı Gabriel ile kapsamlı görüşmelerde bulundular.

Geçen yıl Türkiye ile Avrupa arasında yaşanan gerginliklerden sonra şimdi iki tarafın da ilişkileri düzeltmek iradesi kendini belli ediyor. Türkiye gibi Avrupa’nın başlıca ülkeleri, aralarındaki uyuşmazlıklara rağmen, önemli ortak çıkarlarının bulunduğunun ve birbirlerinden kopma lüksüne sahip olmadıklarının farkındalar.

Bu farkındalık iki tarafa da ilişkilerde yeni bir ayar yapma ihtiyacını hissettirmiştir. Bunda öncelik, diyalog yoluyla mevcut anlaşmazlıklara çözüm aramak ve bu arada ortak çıkarların gerektirdiği ekonomik, siyasal, sosyal işbirliğini pekiştirmektir. Nitekim son ziyaretler vesilesiyle Fransa’da ve Almanya’da verilen demeçler de bunu ortaya koydu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 129 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 202 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 248 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 283 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar