Çin’de yeni dönem: Nereden nereye...

Nüfusu 1.4 milyarı bulan, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de, aynı şekilde 98 milyon kayıtlı üyesiyle dünyanın en geniş partisi olan Çin Komünist Partisi (ÇKP) her beş yılda bir Ulusal...

Nüfusu 1.4 milyarı bulan, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de, aynı şekilde 98 milyon kayıtlı üyesiyle dünyanın en geniş partisi olan Çin Komünist Partisi (ÇKP) her beş yılda bir Ulusal Kongre’sini toplar.
Çin’in çeşitli yerlerini temsilen 2300 delegenin katıldığı ve bir haftalık toplantılardan sonra önceki gün sona eren bu seferki Kongre, tarihi bir önem kazandı.

19. Kongre, partinin anayasasına eklediği bir bölümle, Çin’de yeni bir dönemin temelini attı. “Yeni Çağda Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizm” başlıklı bu bölüm, ikinci kez 5 yıllık bir dönem için partinin lideri seçilen Devlet Başkanı Şi Cinping’in ideolojik düşüncelerini ve geleceğe yönelik icraat programını “kutsal” ilan ederek ülke için bir yol haritası olarak kabul etti.

ÇKP Anayasası’ndaki bu değişikliğin anlam ve önemi büyüktür. Bir kere Çin’in yeni doktrini çerçevesinde Şi’nin adı, Mao’dan sonra ilk kez böyle bir metinde yer alıyor. Bu da 64 yaşındaki Şi’nin kişiliğinin ve gücünün göstergesi.

“Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizm” doktrini çerçevesinde 2020 ve daha sonraki yıllar için öngörülen reformlar 14 maddelik bir liste oluşturuyor. Hedef, Çin’in modernleşmesini, daha gelişmiş bir ekonomiye ve halkın daha yüksek bir refah düzeyine ulaşmasını, ülkenin bölgesel ve küresel rolünün artırmasını sağlamaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 129 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 202 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 248 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 283 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar