İki kere iki

Ulusal sınavlardaki soru tiplerinin değişmesinden sonra, “yeni nesil soru” diye bir şey çıktı. Birçok yardımcı kaynağın üzerinde bu ibare yer alsa da bazen içindeki soruların hangi...

Ulusal sınavlardaki soru tiplerinin değişmesinden sonra, “yeni nesil soru” diye  bir şey çıktı. Birçok yardımcı kaynağın üzerinde bu ibare yer alsa da bazen içindeki soruların hangi nesle ait olduğuna dair şüphelerim oluşuyor. Çünkü bir sorunun yeni nesil olabilmesi, uzunluktan ziyade derinliğe bağlı.

Mesela eskiden “2x2=?” şeklinde sorulan soruyu şöyle sorunca nesli pek değişmiyor;

Ali elinde matematik defteriyle babasının yanına gider ve “Baba, ödevimde bir yerde takıldım. Bana yardımcı olabilir misin?” diye sorar. Babası elindeki gazeteyi bırakır ve şefkatle gülümseyerek, “Elbette oğlum, sor bakalım!” der. Ali, “İki kere iki kaç babacım?” der. Babası da, “……” şeklinde cevap verir.

Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere gelmesi gereken sayı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Örnek biraz abartılı oldu belki ama bu mantıkla yazılmış soruları sıkça görebiliyoruz. Elli sene önce sorulan bir sorunun sağını solunu esneterek sayfaya yayınca, yeni nesil soru ürettik zannediyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hayat bayram olsa! 13 Nisan 2024 | 28 Okunma Reklam aras 06 Nisan 2024 | 51 Okunma Leyla, Mecnun ve pozitivist paradigma 30 Mart 2024 | 54 Okunma Mal davar satp yurt dna gitmek 23 Mart 2024 | 90 Okunma Niyet ettim Allah rzas iin... 16 Mart 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
TÜRKİYE GAZETESİ YAZARLARI
Yorumlar