Değişimi gerçekten seviyor muyuz?

Türkiye'de değişim kelimesi kadar bunalımda olan başka kelime yoktur herhâlde.Çünkü değişmek iyidir, değişmeyen ölsün falan diye bağırırken, aslında içten içe değişimle ilgili...

Türkiye'de değişim kelimesi kadar bunalımda olan başka kelime yoktur herhâlde.
Çünkü değişmek iyidir, değişmeyen ölsün falan diye bağırırken, aslında içten içe değişimle ilgili çok olumlu şeyler düşünmüyoruz.
Yani yüzüne övüp, arkasından sövüyoruz.
Toplumsal olarak değişimi nasıl algıladığımızı anlamak için, Türkçede içinde “değişmek” fiili geçen cümleleri tahlil ettim.
Tahlil sonuçları pek iç açıcı değil maalesef.

Ooo, hiç değişmemişsin maşallah!

Mesela şu cümleye bakın;
“Adam müdür olduktan sonra hiç değişmedi. Helal olsun!”
Bu cümlede belki bahsedilen kişinin havalara girmediği falan ima ediliyor. Ama sonuçta değişimin iyi bir şey olmadığı net olarak vurgulanıyor.
“Sen evlendikten sonra çok değiştin!” diye muhatabını eleştirenlerin zihnindeki değişim algısı da çok olumlu değil. Bu cümleye maruz kalanlar, “Evet, değiştim. Değişmek iyi bir şeydir” diye cevaplamak yerine, “Yok be abi, ne değişmesi! Aynı ben işte! Akşam takılabiliriz istersen!” şeklinde savunmaya geçiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mal davar satp yurt dna gitmek 23 Mart 2024 | 83 Okunma Niyet ettim Allah rzas iin... 16 Mart 2024 | 60 Okunma Kt insan nasl olunur? 09 Mart 2024 | 39 Okunma Nasl mnasebetsiz olunur? 02 Mart 2024 | 69 Okunma Hayat Hayaldir... 24 Şubat 2024 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar