Putin neden özür diledi?

Sabah Gazetesi Yazarı Salih Tuna'nın bugünkü (11.05.2022)''Putin neden özür diledi?'' başlıklı yazısı.

Hitler'in Yahudi düşmanlığının kökenleri hakkında o kadar çok şey söylenmiştir ki herkes az çok bir şeyler bilir.
En çok bilinen de Hitler'in "Kavgam" (Mein Kampf) kitabında anlattıklarıdır.
Hülasa edecek olursak...
Hitler, Yahudilerin sahip oldukları ekonomik güç nedeniyle Almanlara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmalarını kafaya takar.
Silah fabrikalarını elinde bulunduran Yahudilerin Birinci Dünya Savaşı'nda greve gitmelerini de affedilmez bulur.
Dahası, Birinci Dünya Savaşı'nı kaybetmelerini, silaha en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde Yahudi işçilerin grev yapması "ihanetine" bağlar.

***

Hitler'in Yahudi düşmanlığının kökenleri üzerine en ilginç iddiayı, Kimberley Cornish "Linz Yahudisi" eseriyle ortaya koymuştur.
Şöyle:
Viyanalı çok zengin bir ailenin homoseksüel oğlu olan filozof Ludwig Wittgenstein ile Adolf Hitler ilk mektepten sınıf arkadaşıdırlar.
Hitler "Kavgam"da sınıf arkadaşının güvenilmez olduğunu söyler: "Realschule'deyken bir Yahudi çocuğu vardı. Ona karşı hepimiz temkinliydik..."
Adolf ile Ludwig'in yaşları da burçları da (Boğa) aynıdır. Zevkleri de benzerdir. İkisi de Wagner sever, ikisi de resim sanatına tutkundur. İkisi de Schopenhauer'e hayrandır.
Kişilikleri de benzerdir.
İkisi de anında heyheylenen, kompleksli çocuklardır. Yani, birbiriyle kıyasıya kapışmaya yatkın iki karakter.
Cornish adı geçen kitabında Adolf'un Ludwig'e "Pis Yahudi!.." diye seslendiğini rivayet eder.
Ve, 20. yüzyılın en büyük katliamının ilkokuldan sınıf arkadaşı bu iki çocuğun kavgasından kaynaklandığını müthiş bir hayretle dile getirir.***

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Hitler'in Yahudi düşmanlığının kökenleri hakkındaki iddiasını "Linz Yahudisi" müellifinin iddiasından çok daha ilginç buldum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Ha Rusya ha Müslümanlar’ 27 Mart 2024 | 552 Okunma Oğul Erbakan’ın yol ayrımı 26 Mart 2024 | 2.530 Okunma İsrail’e yardım, Türkiye’ye yaptırım 23 Mart 2024 | 625 Okunma Dıştan Türk içten Schlumberger 21 Mart 2024 | 549 Okunma Allah sonumuzu hayreylesin 20 Mart 2024 | 596 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar