Hayat böyle bir şey

"Acayip biriydi ve görüşleri bana çok garip geliyordu. Bir dâhi mi yoksa tuhaf biri mi olduğuna bir türlü karar veremedim. Cambridge'deki ilk dönemin sonunda yanıma geldi ve şöyle dedi: 'Bana aptal olup olmadığımı...

"Acayip biriydi ve görüşleri bana çok garip geliyordu. Bir dâhi mi yoksa tuhaf biri mi olduğuna bir türlü karar veremedim. Cambridge'deki ilk dönemin sonunda yanıma geldi ve şöyle dedi: 'Bana aptal olup olmadığımı söyleyebilir misiniz? Şayet büsbütün aptalsam gidip balon pilotu olacağım, yok değilsem filozof olacağım.' Ben de ondan tatilde bazı felsefi sorunlar üzerine bir şeyler yazıp getirmesini istedim..."
Bertrand Russell çok ilginç bulduğu öğrencisiyle diyaloğunu böyle anlatır.
Evet, aptal olup olmadığı kanaatine varmak için öğrencisine bir şeyler yazıp getirmesini söyler. Çünkü sonuçta bir filozoftur, müneccim değil.
Öğrencisi de istediğini yerine getirir, yani, hazırladığı yazıları dönem başında ona götürür. Russell sadece bir cümle okuduktan sonra öğrencisine dönüp şöyle der: "Hayır, balon pilotu olmamalısın..."
Öğrencisi tavsiyesine uyar, balon pilotu olmaz, Wittgenstein olur. Evet, bildiğiniz Ludwig Wittgenstein.
Hayat böyle bir şey, bazen bir yönlendirme kırılma anıdır.
Bir örnek de bizden vereyim. Ahiret yurduna yolcu ettiğimiz büyük bilge, felsefeci Prof. Teoman...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan’ın verdiği ayar 18 Nisan 2024 | 1.239 Okunma Fatih Altaylıların İran’daki yüzdesi 17 Nisan 2024 | 1.248 Okunma İsrail niyetine İran 16 Nisan 2024 | 808 Okunma Bıyık da yetmiyor 13 Nisan 2024 | 920 Okunma O parayı buldu 11 Nisan 2024 | 632 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar