‘Batılılar bize demokrasi dayatamaz’

Normal zamanlarda "Batılıların bize uluslararası hukuku dayatmaya hakkı yok" ibaresine muttali olsaydık, deli saçması der, gülüp geçerdik. Artık gülemiyoruz. Dahası tuhaf veya şaşırtıcı bile...

Normal zamanlarda "Batılıların bize uluslararası hukuku dayatmaya hakkı yok" ibaresine muttali olsaydık, deli saçması der, gülüp geçerdik.
Artık gülemiyoruz. Dahası tuhaf veya şaşırtıcı bile bulamıyoruz! Hem de bugünkü serlevhamız kadar tuhaf olduğunu bildiğimiz hâlde.
Neden acaba?
Gerçi, Batılıların demokrasi dayattığı falan da yok. Öyle olsaydı, Suudi Arabistan'a dayatırlardı. Gerçek manada demokrasi diye bir dertleri olsaydı Sisi örneğinde olduğu gibi darbe yapanların ayaklarının altına kırmızı halı sermezler veya Evren'in 12 Eylül darbesini "Bizim çocuklar başardı" diyerek alkışlamazlardı.
Kabul etmek gerek: İşgallerini demokrasi diye yutturmakta çok mahirler.
Mesela, Irak'ı işgal etme sürecini "demokrasi ihracı" olarak uluslararası topluma bir güzel yutturmuşlar, yüz binlerce Iraklı çocuğun ölümüne neden olmuşlardı.
Uzun lafın kısası, Batılılar için demokrasi çok kullanışlı bir kamuflajdan ibaret. Tıpkı özgürlük, eşitlik, insan hakları gibi.
Yine de sözgelimi "Batılılar bize özgürlük dayatamazlar" gibi bir ifade kulağa çok tuhaf geliyor.
Sıradan bir...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
O partilerin hakkını ödeyemezler 02 Mayıs 2024 | 600 Okunma Yılmaz Erdoğan çöp mü? 01 Mayıs 2024 | 1.308 Okunma İBB Başkanı kime ‘ihanet’ etti? 30 Nisan 2024 | 4.631 Okunma Gerçek başkan kim? 27 Nisan 2024 | 291 Okunma Özgür Özel’in ‘gizli santrfor’ olarak portresi 25 Nisan 2024 | 3.237 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar