Tıp Bayramı Ve Sağlığımız

Bu hafta içinde “Tıp Bayramı”nı kutladık. Neden her yılın 14 Mart günü tıp bayramı olarak kutlanıyor? İkinci Mahmut döneminde, Hekimbaşının önerisiyle 14 Mart 1827'de, ilk cerrahhane kurulur....

Bu hafta içinde “Tıp Bayramı”nı kutladık. Neden her yılın 14 Mart günü tıp bayramı olarak kutlanıyor? İkinci Mahmut döneminde, Hekimbaşının önerisiyle 14 Mart 1827'de, ilk cerrahhane kurulur. İstanbul Şehzadebaşı semtinde “Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” adıyla açılan okul ile ilk defa modern tıp eğitiminin başladığı kabul edilir.
yüzyılda bilgi toplumu olarak nitelendirilen Dünyamız artık bireyden başlayarak toplum düzeyinde niteliği ön plana çıkarmıştır. Her alanda giderek daha fazla nitelikle ilgili değerlendirmelerin öne çıkması ister istemez sağlık hizmetlerinin de önemini artırıyor. Zira sağlık hizmetleri, gerek birey bazında gerekse toplum bazında nitelik artırıcı “insana yatırım” anlamına gelmektedir.

Konuya ekonomik gelişme açısından yaklaşıldığında da son yıllarda gelişen “insan sermayesi yaklaşımı” bize önemli bir bakış açısı sunmaktadır. Yalnızca ülkemizin değil insan neslinin geleceği sağlıklı toplum olgusuna dayanmaktadır. Toplumların en uzun ömürlü ve değerli yatırımları kuşkusuz insan kaynaklarına yapılan yatırımlardır. Diğer bütün yatırımların son tahlilde belirleyicisi insan sermayesinin kalitesidir. Bu olguyu hakkıyla kavradıktan sonra hakkını teslim etmek gerekiyor. İnsan sermayesine hakkını teslim etmek eğitim–sağlık sarmalıyla mümkündür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye ve AB ilişkilerini yeniden düşünmek 31 Ağustos 2018 | 4.315 Okunma ABD'nin kanlı eli 17 Ağustos 2018 | 4.155 Okunma Bedelli askerliğin düşündürdükleri 10 Ağustos 2018 | 6.209 Okunma YKS sonuçlarının düşündürdükleri 03 Ağustos 2018 | 4.242 Okunma Doğal afetler ve iklim değişikliği 27 Temmuz 2018 | 188 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar