Yüzde elliiki anayasayı ihlal hakkı vermez

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan CHP’nin yürüyüşü hükümetimizin bir lütfudur, buyurmuş. Anayasal bir hakkın kullanılması kimsenin lütfü değildir. Anayasanın 34. Maddesi...

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan CHP’nin yürüyüşü hükümetimizin bir lütfudur, buyurmuş.

Anayasal bir hakkın kullanılması kimsenin lütfü değildir. Anayasanın 34. Maddesi “Herkes, önceden izin almadan , silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” diyor.

Anayasanın bu emredici düzenlemesine rağmen nasıl engelleyecektin bu yürüyüşü. Seni hem Cumhurbaşkanı yaparken ve hem de partili Cumhurbaşkanı yaparken aldığın yüzde ellibirlik ya da yüzde elliikilik oylar sana anayasayı ihlal hakkı vermez.

Tayyip Erdoğan AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı olarak bugünlerde her ağzını açtığında Anayasayı ihlal ediyor.

Daha bir iki gün evvel de “Adalet Yürüyüşü” başlatan ana muhalefet partisi Genel Başkanına hitaben de “Yargı sizleri de çağırabilir” buyurmuştu.

Bu da tipik bir anayasayı ihlal söylemi, Mahkemelerin Bağımsızlığını düzenleyen Anayasanın 138. Maddesinin 2. Fıkrasında “Hiçbir organ, makam mercii veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz” denmektedir.

Tayyip Erdoğan’ın “Yargı sizleri de çağırabilir” sözü tam bir telkindir.

Anayasadaki bu hüküm adil davranmayı, tarafsız olmayı konumunun gereği kabul eden makam sahiplerine değil, oturduğu koltuğun gereği olarak her türlü hukuksuzluğu hak kabul edenleri dizginlemeye yöneliktir.

Bizim anayasamıza böyle bir hükmün konma nedeni; yakın tarihimiz de bunun çok acı örneklerinin yaşanmış olmasıdır.

Tabii aldığı emre göre davranmayı içine sindirebilen bir yargı mensubuna hangi anayasal korumayı getirirseniz getirin, onun için bu anayasal koruma hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Siyasal iktidarlar ona bir şekilde ulaşırlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zarrab davası 28 Kasım 2017 | 16 Okunma Bir diplomatın görüşleri 10 Ekim 2017 | 510 Okunma Lider olabilmek 07 Ekim 2017 | 167 Okunma Şimdi ne diyeceksin? 03 Ekim 2017 | 224 Okunma Vah canım ülkem vah 30 Eylül 2017 | 229 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar