Öngörüsüzlüğün sonucu

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapse mahkum edildi ve daha karar kesinleşmeden tutuklanmasına karar verildi.Mahkemenin kararı ne kadar yanlış ise zamanında milletvekillerinin dokunulmazlığının toptan kaldırılmasına...

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapse mahkum edildi ve daha karar kesinleşmeden tutuklanmasına karar verildi.
Mahkemenin kararı ne kadar yanlış ise zamanında milletvekillerinin dokunulmazlığının toptan kaldırılmasına Baykal’ın uyarılarına rağmen“ne derler kompleksi ile evet demek” de o kadar yanlıştı.
Hukuk Devletinin temel ilkesi, millet adına, yargılama faaliyetini yürüten hakimlerin; yasamanın, yürütmenin, hatta tarafların, çevrenin etkilerinden uzak tutulmalarıdır.
Yargının tam anlamıyla bağımsız olduğu, iktidarların yargıya müdahale etmediği, talimat veremediği  bir ülkede, kürsü masumiyeti dışında herhangi bir dokunulmazlığa gerek yoktur.
Enis Berberoğlu hakkında, daha karar kesinleşmeden verilen hükümle beraber tutuklama kararı, milletvekili olan Berberoğlu’nun yasama faaliyetlerini engellemek ve diğer milletvekillerine gözdağı vermek içindir.
Yasama dokunulmazlığı, milletvekilinin parlamento toplantılarına katılmasını temin etmek maksadıyla getirilmiş bir kuraldır.
Bizim hukukumuzda milletvekilini ceza yargılamasına ve kovuşturulmasına tabi kılan iki istisna var. Ağır Cezalık suçüstü hali ve bir de Anayasanın 14. Maddesinden sayılan devletin şahsiyetine karşı suçlarda dokunulmazlık söz konusu olmuyor. Kovuşturma başladığı anda  dokunulmazlık otomatik olarak kalkmış oluyor. Sadece TBMM’ye  bilgi veriliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zarrab davası 28 Kasım 2017 | 16 Okunma Bir diplomatın görüşleri 10 Ekim 2017 | 511 Okunma Lider olabilmek 07 Ekim 2017 | 167 Okunma Şimdi ne diyeceksin? 03 Ekim 2017 | 224 Okunma Vah canım ülkem vah 30 Eylül 2017 | 231 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar