İttifaklar ne anlama geliyor

Erken seçim daha doğrusu acil seçim takvimi hızla devam ediyor. Bir taraftan Cumhurbaşkanlığına aday gösterme çalışmaları, bir taraftan partilerin göstereceği milletvekilli adayları arasına girmek...

Erken seçim daha doğrusu acil seçim takvimi hızla devam ediyor. Bir taraftan Cumhurbaşkanlığına aday gösterme çalışmaları, bir taraftan partilerin göstereceği milletvekilli adayları arasına girmek için aday adayı listeleri.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi çerçevesinde siyasi partiler arasında ittifak kurmanın önü açılmıştı. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda üç siyasi parti AK Parti, MHP, BBP bir aday üzerine Recep Tayyip Erdoğan’ı aday gösterme konusunda aylar öncesinden anlaştı. Aynı zamanda milletvekili seçimi içinde aynı çatı altında girme konusunda da anlaştı ve ‘Cumhur İttifakı’ adını koydular.

Diğer taraftan CHP, SP, İP, DP ve HDP’nin uzun süre perde gerisinden uzun süre de perde önünden sürdürdüğü temaslardan Cumhurbaşkanı adayı için isim çıkmadı. Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı üzerine kurulmaya çalışılan çatı kurulamadı. Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Meral Akşener isimleri üzerine bir hale oluşturulamadı. Abdullah Gül üzerine bir ara anlaşma sağlanıyor gözükse de CHP içinden gelen hiç beklenmeyen tepki herkesi şaşırttı. Bunun üzerine Meral Akşener’in uzlaşmaz tutumu ile çatı kurulmadan yıkıldı. Şu an Meral hanım 100 bin imza ile aday olmak için hazırlık yapıyor. Diğer taraftan siyaseten hiç bir söz denilmeyecek fakat oturduğu siyasi taban olarak garipsenen SP’nin Erdoğan düşmanlığı zemini üzerindeki popilitesi ve kapıldığı sarhoşluk Temel beyin adaylığına kaldı. 100 bin imza bulunur mu? Bilmiyorum.

Cumhurbaşkanı adayı konusunda tam bir hezimete uğrayan karşı cephe kuramadığı çatı yerine çatısı olmayan üstü açık garip bir birlikteliğe gidiyorlar. Çatı adayda uzlaşamayanların açık ittifakta kader birliği çok enteresan değil mi? Şunu ifade edeyim Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin en önemli katkısı siyasi birlikteliklerin önünü açmasıdır. Siyasi yakınlaşmalardır. 16 Nisan da Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişi onaylayan millete rağmen bu sistemi iptal ederek parlamenter sisteme geri dönmek isteyenler bu imkandan yararlanarak çatısı, bacası olmayan bir ittifak kararına doğru gidiyor.

Şimdi bu ittifak ne anlama geliyor? Bu iyi bilinmelidir. Cumhurbaşkanı adayında kurulamayan birliğin Meclis için yapılması Meclis umuduna yöneliktir. Bu çerçevede düne kadar zıt kutuplar birbirini çekmektedir. Meclis’e girme umudu ne kadar gerçekleşir? Bu umuttan kim karlı çıkar?

Şu çok net; SP-İP—DP -CHP ittifakının tek kazananı CHP bazı yerlerde de İP olacaktır. DP ve SP’nin hiçbir şekilde faydasına olmayacaktır. Meclis’e girme durumları imkansızdır. Çünkü hiçbir şekilde vekil çıkaracak oranda hiç bir ilde başarı bugünkü şartlarda ulaşamazlar. Ama alacakları her oy İP veya CHP’nin işine yarayacaktır. Bu ise SP’nin DP’nin kendilerine verilen oyları CHP değirmenine taşımaları demektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.436 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar