Algı operasyonları Erdoğan üzerine…

Türkiye gündemini dünya ile dünya gündemini Türkiye ile ayrı düşünmek artık imkânsız. Birbirini tetikleyen ve birbiri içine girmiş o kadar girift yapılar haline gelmiş ki. Eskiden de böylemiydi bilmiyorum....

Türkiye gündemini dünya ile dünya gündemini Türkiye ile ayrı düşünmek artık imkânsız. Birbirini tetikleyen ve birbiri içine girmiş o kadar girift yapılar haline gelmiş ki. Eskiden de böylemiydi bilmiyorum. Böyle olmama ihtimali yok aslında. Tabii ki iletişim ağları bu kadar yaygın olmadığından geçmiş dönemlerde dünya gündemi ile Türkiye gündeminin bir birini etkilediğini bizim gibi sıradan insanlar fark edemiyordu. İletişim ağları yaygınlaştığından, olup bitenlerin artık çoğunun eskiye nazaran biraz daha aşikâr olduğundan, herkes her şeye vakıf olabiliyor. İlgili-ilgisiz her yerden karşınıza ummadığınız bilgiler çıkabiliyor.

Bazen istihbarat dediğiniz olay abartılır. Gizem katılır. Fakat günümüzde her şey göz önünde olunca gizemin bir önemi kalmıyor. Belki de bu dönemde bilgilerin gizliliği değil o bilgilerin analizleri her şeyden önemlidir. Hep bir darbı mesel olarak ifade edilir CIA bilgilerin yüzde 98'ini açık istihbarattan toplar diye.

Ciddi bir kargaşa var

Neyse konumuz tam olarak bu değil. Fakat ilintili. Dünyada çok ciddi bir belirsizlik, çok ciddi bir kargaşa görülüyor. Her ülke gelecek derdine düşmüş durumda. Bu durum kargaşa ve karışıklıkları da kartopu haline getiriyor. Gelecek korkusu her ülkenin akrasifleşmesine neden oluyor. Böyle olunca da göreceli de olsa bir dönem uyulan dünya kuralları devletlerce bir kenara bırakılıp menfaatler doğrultunda kuralsızca hareket ediliyor. Bugün için ABD başta olmak üzere İngiltere, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin dünya ya fütursuzca saldırmalarını başka nasıl açıklamak gerekir.

Ortadoğu'da Uzakdoğu'da son zamanlarda her olayın içinde var olmaları, onunla da kalmayıp oyunları kurup dünyayı karıştırmaları nasıl açıklanır. Tüm bunlar 100 yıla yakın kurup devam ettirdikleri kendilerine göre dünya dengelerinin bozularak yeni oyuncuların devreye girmesinin telaşından başka bir şey değildir. Ne Çin eskisi gibi ne Hindistan ne Kore, ne Türkiye eskisi gibi değil. Ne de Malezya, Bangladeş, Endenozya eskisi gibi değil. Dünyanın eksen kaymasına karşı ciddi bir dirençtir bugün yaşananlar.

İç siyasetin gündemi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.436 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar