Afrin’de ABD Kürtleri sattı

ABD’nin Kuzey Irak’ın ardından Kuzey Suriye’de Akdeniz’e kadar açmayı hedeflediği enerji koridoru uğruna ateşe verdiği Ortadoğu’da Türkiye’ye tam manası ile tosladı. Batı emperyalizminin birinci...

ABD’nin Kuzey Irak’ın ardından Kuzey Suriye’de Akdeniz’e kadar açmayı hedeflediği enerji koridoru uğruna ateşe verdiği Ortadoğu’da Türkiye’ye tam manası ile tosladı. Batı emperyalizminin birinci dünya savaşı ile başlattığı vekâlet savaşlarının son örneklerini Ortadoğu’da görüyoruz. Afganistan işgali ve İkinci Irak Savaşı ile son kez sahaya sürdükleri ordularını artık sahada görmesek de, küçük menfaatler, milliyetçi duygularla bölgeden paralı olarak topladıkları PYD-YPG-PKK unsurlarıyla hedeflerine ulaşmaya çalışıyorlar.

Uzmanların genel değerlendirmelerine bakıldığında ve durumlar analiz edildiğinde Ortadoğu’da devam eden kargaşa ve kaosun artık kimseye faydası olmadığı görülmektedir. Tıpkı Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere’nin düştüğü durum gibi ABD’de benzer bir durumla karşılaşabilir. O nedenle ABD çok hassas davranarak mümkün olduğu kadar askeri unsurlarına zarar gelecek risklerden uzak duruyor. Askeri eğitimler verdiği, lojiktik destek sağladığı, elindeki askeri bilgilerle gün gün yönlendirme yaptığı YPG-PYD-PKK teröristlerini Türkiye’nin Afrin Harekâtı ve sonrası hedeflerde kararlılığını ortaya koydukça manevrası artıyor. ABD’nin bugünlerdeki en büyük korkusu Suriye ve Ortadoğu’da vereceği askeri zayiatlar. Bu zayiatların ABD kamuoyuna yansıması sonucu oluşacak toplumsal tepkilerdir.

Bölgeden gelen haberlere göre Türkiye’nin kararlılığı karşısında Afrin merkezde konuşlanmış yabancı unsurlar ciddi telaştalar. Yine bu haberlere göre ABD’liler başta olmak üzere önemli bir kısmı şehri terk etmeye başladıkları hatta ettikleri bilgisi var.

Türkiye’nin kararlı durumu karşısında ABD mümkün olduğu kadar sıcak çatışma ile karşı karşıya kalarak askeri zayiata muhatap olmak istemiyor.

Bugünlerde PYD-YPG ve PKK’ya lojistik destek ve askeri destek vermek için Afrin’de bulunan unsurlarını sessiz sedasız daha güvenli bölgelere çekmeye başladığı haberleri geliyor. ABD’nin bu tavrının Afrin’de karşımıza diktiği PYD-YPG ve PKK unsurları arasında ciddi telaşa neden olduğu bilgileri geliyor.

Hatta Cuma günü Afrin’de kamuoyuna pek yansımayan bir gösteri vardı. Gösterinin nedeni ABD ve yabancıların PYD-YPG ve PKK’yı satması. Gösteriyi yapanlar ise sivil görünümlü PYD-YPG-PKK militanları ve onlara sempati duyan bir kısım şehirde kalanlar. Gösteriye bizzat katılan kaynaklara göre ABD’nin şehirde YPG-PYG ve PKK militanlarına yardım için gönderdiği unsurların ani olarak çekilerek yalnız bırakmasına karşı ciddi bir tepki oluşmuş. “ABD bizi sattı. Yalnız bıraktı.” Kaygıları yaklaşık 500 kişiyi bulan göstericiler tarafından dillendiriliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.436 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar