Sağlam sistem, güçlü gelecek

Türkiye dünya da değişime, dönüşüme, yenileşmeye toplum olarak, devlet olarak en açık ülkedir. Yıllarca değişim, dönüşüm ve yenileşmeleri sancılı yaşayan Türkiye ilk defa...

Türkiye dünya da değişime, dönüşüme, yenileşmeye toplum olarak, devlet olarak en açık ülkedir. Yıllarca değişim, dönüşüm ve yenileşmeleri sancılı yaşayan Türkiye ilk defa değişimi, dönüşümü, yenileşmeyi bütün hücreleri ile istemektedir.

Bir nevi fıtratına geri dönüyor. Uyuyan hücreleri uyanıyor, gen hafızasına yeniden kavuşuyor. Daha doğrusu aslına dönüyor. Bugün yaşadıklarımız göstermektedir ki dünyanın şer sarmalı sürdürdükleri 250-300 yıllık saltanatını yitirmenin telaşına kapıldı. Daha öncede bu satırlarda ifade ettim. Dünyanın özellikle 100 yıldır yaşadığı güç dengesi; İngiltere’nin güneş batmayan imparatorluğu, ABD’nin tek kutuplu hâkimiyeti, Rusların emperyal dengedeki rolü bu dünyanın tabiatına, fıtratına aykırıdır. Er ya da geç bu denge çatırdayacaktır. Şu unutulmamalıdır; dünyanın kadim geçmişi bellidir. Güç dengeleri eninde sonunda aslına oturacaktır.

Batı’nın özellikle İstanbul’un Fethinin ardından can havliyle yenidünya arayışları ile yakaladığı avantajların sonuna yaklaşılmıştır. Yenidünyanın avantajları tükenmiştir. Son yüz yıldır iki dünya savaşı, yüzlerce çatışmalı bölge operasyonları güçlerini sınırlamıştır. Artık yeni bir dönem, yeni bir dünyaya doğru yelken açılmaktadır. Yenidünya kurulurken merkez Asya olacaktır. Batı ve ABD varoşlara dönüşecektir.

Batı’nın can havliyle, yaşama tutunma davranışı ve çaresizlikle Ortadoğu da ki kaos planları aynı zamanda Türkiye’nin varlık savaşını tetiklemiştir. Sadece Batı penceresinden başka dünyası olmayan yapıdan âlemi her şeyi ile görebilen bir konuma getirmiştir.

Türkiye bugün itibarı ile geleceği en iyi okuyan, geleceğe sağlam ayaklarla basmaya niyetlenen ve bu konuda yönünü çizen dünyadaki çok az ülkeden biri haline gelmiştir. Bu kapsamda sistem değişiklikleri konusunda adımlarını atmakta, kurumsal yapılarını oluşturmaktadır.

24 Haziran seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı Sistemi fiili olarak hayata geçmiş, uygulaması başlamıştır. Kurumsal yapılarının bütün unsurları ile kurulması biraz zaman alacaktır. Bugün Türkiye’nin geçtiği sistem dünya da başka örneği bulunmayan, fakat kurumsal yapıları tam olarak oluştuğunda gelmiş geçmiş en etkin yönetim modelidir. Doğrudan Hükümet, doğrudan yasama sistemidir. Bu sistemde istikrarsızlık olmayacak, temsilde adalette zaaf yaşanmayacaktır. Dünyaya model bir yönetim sistemi olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.436 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar