Yeni ABD elçisi ve Türkiye

Dış Politika uzmanlık alanım değil. Fakat bölgesel dengeler açısından önemli sayılacak çok fazla gelişme yaşanıyor. ABD’nin organize ettiği bu gelişmeler Ortadoğu’nun daha da kaosa...

Dış Politika uzmanlık alanım değil. Fakat bölgesel dengeler açısından önemli sayılacak çok fazla gelişme yaşanıyor. ABD’nin organize ettiği bu gelişmeler Ortadoğu’nun daha da kaosa sürüklenmesine neden olacak. Buna İngiltere’nin daha diplomatik ve daha sinsi yapısı da eklenince dikkat etmekte yarar var.

ABD ile uzun süreden beri diplomatik, askeri ciddi problemler yaşıyoruz. ABD kendi çıkarları için Türkiye’yi ateşe sürüklemekten çekinmeyince Türkiye can havliyle gerekli tedbirleri alma yoluna gidiyor. ABD’nin Ortadoğu çıkarları Türkiye’nin pasif, zayıf, denileni yapan, karşısında el pençe divan duracak, istediği dizaynı yapmasına ses çıkarmayacak, iç siyasetinde istediği şekilde oynayabilecek durumu gerektiriyor. Bu ise Türkiye’nin yeniden ayağa kalkma aşamasında kendini inkârı olan bir durumdur. O nedenle Türkiye ABD’nin bölgedeki çıkarlarına sonuna kadar ses çıkarmadı. Fakat bir noktadan sonra köşeye sıkışmış kedi misali varlık savaşını ortaya koymak zorunda kaldı. ABD Türkiye’nin ciddiyetini ne kadar anladı bilmiyorum. 15 Temmuz Darbe girişiminin organizatörü kesinlikle ABD’dir. Başarısızlığa uğramasının ardından Türkiye’nin Fırat Kalkanı ile Cerablus, EL-Bab operasyonları, sonrasında Afrin Zeytin Dalı Harekâtı ABD açısından işin ciddiyetini ortaya çıkarmıştır. Özellikle Afrin Harekâtı ile ABD’nin dünyada karizması çizilmiştir. Bölgede istediği şekilde at koşturma dönemi sarsılmıştır.

Türkiye Kuzey Suriye ve Kuzey Irak hattında ülkeyi tehdit edecek hiçbir oluşuma izin vermeyeceğini net olarak ortaya koymuştur. Bu tavrını fiili olarak da sahada göstermektedir. Münbiç ve Fırat’ın doğusu konusunda ise ABD’nin iyi niyetinin son sınamasına fırsat vermektedir. Münbiç’e çatışmasız Türk Askerinin girişi bu açıdan önemlidir.

Türkiye Münbiç’e çatışmasız girişi sağlarken, diğer taraftan Kuzey Irak bölgesinde muhtemel oluşacak yeni terör üstlerini de bertaraf ederek Kandil’e operasyona yöneldi. Şimdi Kandil’den 40 yıllık terör üstleri temizlenecek. Hatta bitmek üzere temizlik.

Böylece ABD’nin uzun vadeli Türkiye’den bağımsız Orta Asya, İran, Kuzey Irak enerji kaynaklarını Akdeniz’e ulaştırmayı planladığı koridor projeleri sekteye uğruyor.

ABD’nin Türkiye’nin ortaya koyduğu tavrın ciddiyetini ne kadar anladığını bilmiyoruz. Fakat Ortadoğu’dan vazgeçmediği görülüyor. Ve bu noktada Ortadoğu menfaatlerinin Türkiye üzerinden geçtiğinin de farkına vardığı... Bunun son örneği Türkiye’ye atadığı Büyükelçi. ABD tarihinde ilk defa Türkiye’ye Türkçe bilmeyen bir büyükelçi atıyor. Fakat atanan isim enteresan. Cv’sine bakıldığında ömrünü Ortadoğu’da geçirmiş, Ortadoğu’nun bugünkü kaosa sürüklenmesinde büyük rolü olduğu görülen Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkeleri ve yapılarını çok iyi bilen kurt bir diplomat. 2009’da emekli olmasına rağmen ABD’nin çıkarı bulunan Ortadoğu’daki her yapının altından çıkan biri. Uzun yıllardan bu yana da Ortadoğu’dan sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından biri olarak görev yapıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.435 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar