ANKARA KORİDORU

Anketlerin dili ve ilk turBayramın son günü. Bayram tadında, bayram sevincinde, bayram muhabbetinde. Bir-iki olayın dışında bayram boyunca ciddi bir olumsuz gelişme yaşanmadı. Bizler memleketlerimizde eş-dost, akraba-hısım ve...

Anketlerin dili ve ilk tur

Bayramın son günü. Bayram tadında, bayram sevincinde, bayram muhabbetinde. Bir-iki olayın dışında bayram boyunca ciddi bir olumsuz gelişme yaşanmadı. Bizler memleketlerimizde eş-dost, akraba-hısım ve hemşerilerimizle buluştuk. Okuduğunuz yazı Baba ocağında Anamın evinin betonunda üzüm salkımlarının sarktığı asmanın altında kaleme alıyoruz. Yeğenler, kardeşler, komşular, yengeler, çocuklar, torunlar ve köy kuşlarının oluşturduğu seslerin senkronu eşliğinde yani. Dostların watshap ve sms mesajları, telefonları eşliğinde bir bayram.

Biz böyle güzel bayram geçirirken bir taraftan Kandil’e operasyon gerçekleştiren, bir taraftan Afrin’de Cerablusta, El-bab’ta Musul’da Erbil’de Güneydoğu’da eli tetikte görevdeki güvenlik güçlerimizin fedakâr gayretleri olmasa bu yazıyı Ana kucağında nasıl rahat rahat yazacağız. Nasıl gönül rahatlığı ve bayram sevincini hissederek kaleme alabileceğiz. Bayramlaşmak için arayan Mehmet Ali dostum, “En güvenli yerde Ana yanındasın’ diyor. Doğru.

Bayram nedeniyle bulunduğumuz memleketin en önemli gündemi ister istemez 24 Haziran seçimleri oluyor. Bayram namazları sonrası bayramlaşmaların ardından köyümün geleneği haline gelen bulgurlama ile sabah kahvaltıları yapılır. Çevre köylerde pek bilinmeyen bu adet köyümüze mahsus güzel bir gelenek. Bu nedenle bir gün önce şehirden gelindiğinde mutlaka mahalle aralarında bulunan fırınlar tüter. Salihli tipi hakiki çömleklere bulgurlama ve güveçler hazırlanır. Fırınlar yakılarak kıvama geldiğinde içleri hınca hınç çömleklerle dolar. Kimisinin içinde bulgurlama, kimisinin içinde yahni tipi güveç vardır. Çömlekler konulduktan sonra fırının kapağı hava alınmayacak şekilde çamurla sıvanır. Akşamdan sabaha kadar öyle için için pişirilir. Sabah bayram namazından sonra bayramlaşmalarının ardından fırınlar açılır, kurulan sofralara kahvaltılıkların ortasına çömlek olduğu gibi konur. Alttan üste doğru şöyle bir karıştırılıp alttaki etleri üste çıkarılır. Afiyetle yenir.

Ankaralıların tavasına benzer ama o değildir. Çünkü bunun farkı fırın ve çömlektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.435 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar