24 Haziran’ın dili

İki sandığın konulacağı 24 Haziran seçim için Cumhurbaşkanı adayları netleşti. Cumhur İttifakı karşısında birleşerek ortak aday çıkaramayan muhalefetin ilk adayı Meral Akşener...

İki sandığın konulacağı 24 Haziran seçim için Cumhurbaşkanı adayları netleşti. Cumhur İttifakı karşısında birleşerek ortak aday çıkaramayan muhalefetin ilk adayı Meral Akşener, diğeri Temel Karamollaoğlu, bir diğeri de Doğu Perinçek. CHP ise mecburen Muharrem İnce’yi aday gösterdi. Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek 100 bin imza ve üzeri ile seçmen tarafından aday gösterildi. Muharrem İnce ise partisi tarafından. Selehattin Demirtaş ise HDP’nin adayı. Recep Tayyip Erdoğan zaten MHP ve Ak Partili milletvekillerinin imzaları ile aday.

Meral Akşener ve Muharrem İnce meydanlara inmeye başladı. Temel beyde farklı faaliyetlere. Meydan meydan dolaşılacak. Meydanlardan sesler yükseliyor. Meydanlara inmek her zaman güllük gülistanlık olmayacak. Vatandaş bazen meydanda alkış tutacak, bazen sokakta ön kesip hesap soracak. Bazen nezaket gösterip diyeceklerini yutkunacak ve sevgisini veya tepkisini sandığa dökecek. Yani farklı karşılanmaya alışacaklar. Adaylar konusunda güllük gülistanlık olmayacağı da belli oldu. Onun için bir taraftan destekçi seçmen kitlesini bir taraftan karşı seçmen kitlesini idare etme sanatıdır adaylık.

Bunu neden yazıyorum? Temel Karamollaoğlu’nun ekranlarda 15 Temmuz Şehidi eşi bir hanımın tepkisine karşı verdiği karşılığı gördüm. Siyasetçi ne kadar ağır eleştiri gelirse gelsin onu usulüne göre savuşturabilmelidir. Temel bey muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı Adayı çıkarması konusu gündem de olduğu dönemde ekranlarda izlediği üslup ile çok ciddi bir sempati toplamıştı. Söylemleri önemli bir taraftar bulmuştu. Fakat 15 Temmuz Şehidi eşinin “Siz 15 Temmuz Darbesine kurgu diyenlerle nasıl birlikte olursunuz” sözüne karşı gösterdiği tepki ve üzerine yürür gibi hali oluşturduğu bütün olumlu izlenimleri yerle bir etti. 15 Temmuz Darbe girişiminin her aşamasını yaşayan biri olarak söylüyorum. Temel beyin Ruh hali ve gösterdiği tepki suçluluk psikolojisini gösteriyor. Hele hele ısrarla AK Parti’nin 15 yıldır FETÖ ile iş tuttuğu savunması ayrı bir garabet.

Temel beyin gösterdiği teki ve düştüğü durumda göstermektedir ki, Cumhurbaşkanı Adayları 24 Haziran seçimlerinin dilini iyi çözmek zorundadır. Şu bilinmelidir. Vatandaş size geleceğini emanet edecek. Oyunu da buna göre verecek. Emanet edeceği geleceğini nasıl koruyacağınızı göstermek zorundasınız. Emanete yönelik endişeler oluşturmamak gerekiyor. Vatandaşın emanetinin iki tarafı vardır. İlki şahsını ve ailesini ilgilendiren. Diğeri ise devlet ve milletin geleceğidir.

O nedenle 24 Haziran Seçimlerinde oy isteyen adayların vatandaşın emanet edeceği geleceğinin iki tarafının dengesini iyi kurması gerekiyor.

Özellikle Cumhurbaşkanı Adayları açısından bir taraftan millete dokunurken bir taraftan devlete gerçek manada dokunacak politikalar önem kazanıyor. Bundan sonra millet karşısında hizmetlerin mazereti yoktur. Hiçbir haklı gerekçe göreve geleceklerin başarısızlığına kılıf teşkil etmeyecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.436 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar