Cumhurbaşkanı adayları ve muhalefet

Seçimlere doğru süreç hızla ilerliyor. Üç gün içinde Cumhurbaşkanı Adayları netleşecek. CHP Muharrem İnce’yi İP Meral Akşener’i, HDP ise Selahattin Demirtaş’ı 100 bin imzaya...

Seçimlere doğru süreç hızla ilerliyor. Üç gün içinde Cumhurbaşkanı Adayları netleşecek. CHP Muharrem İnce’yi İP Meral Akşener’i, HDP ise Selahattin Demirtaş’ı 100 bin imzaya ulaşabilirse SP Temel Karamollaoğlu’nu aday gösterecek. Meral Akşener’in adaylığı konusunda 100 bin imzanın ilk gün aşıldığını görüyoruz.

Akşener CHP’nin üstüne attığı el bombasını aslında son anda fark etti. 15’lileri kastediyorum. Bomba patlamadan geri göndermeyi bildi. Fakat elinde patlamasa da önemli bir hasar oluşturduğu da çok gizlenemez. Oluşan hasarın onarımı konusunda Cumhurbaşkanlığına adaylık için vatandaşın desteğini ispatlama konusunda ilk gün 100 bin imzaya ulaşmak onun için çok önemliydi. Onu sağladı. En azından sosyal medyadaki paylaşımlar ve yorumlara bakıldığında hararetli savunucularının önemli bir moral depoladığını görmek mümkün. Farklı açıdan bakıldığında 100 bin imzaya bir günde ulaşmak 57 milyon seçmenin bulunduğu Türkiye için başarı olarak algılanmayabilir, fakat hedeflenen rakam için büyük başarıdır.

CHP ise lidersiz Cumhurbaşkanlığı seçimine girecek. AK Parti’nin İP’in SP’nin ve HDP’nin Genel Başkanlar düzeyinde Cumhurbaşkanlığı yarışına girdiği bir ortamda CHP Muharrem İnce ile karar kıldı. Muharrem İnce son kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı rakipti. İnce, “Kemal Bey mutlaka aday olmalıdır. Olmazsa ben adayım” demişti. Kılıçdaroğlu öyle görülüyor ki milletvekili olmadan CHP Genel Başkanlığını devam ettiremeyeceğini iyi biliyor. Bu nedenle kazanma şansı olmadığı Cumhurbaşkanlığı adaylığına hiç yanaşmadı. CHP Liderliğini de kaybetme riskini alamadı.

Muharrem İnce konusunda CHP içinde önemli bir cephe bulunuyor. Elimdeki verilere göre Muharrem İnce’ye CHP içinden kesinlikle oy vermeyeceğini ifade eden seçmenlerin oranı %10,9’dır. Kesinlikle oy veririm diyenlerin oranı ise 5,5’te kalmaktadır.

Buna karşılık Meral Akşaner’e kesinlikle oy vereceğini ifade eden CHP’li seçmenin oranı ise %5,8’i buluyor. Belki oy veririm diyen CHP’lileri de dâhil edildiğinde oy potansiyeli Muharrem İnce’ye göre daha yüksek oranda gözüküyor.  Oranlar Akşener’in Cumhurbaşkanlığında oy tabanını CHP’nin oluşturacağını gösteriyor. Eldeki verilerde 24 Haziran’a kadar bir değişiklik olmazsa CHP’nin en az yarısı İnce’ye oy vermeyecek. Önemli bir kısmı Akşener’i gösteriyor.

Meral Akşener’in durumu her ne kadar da bir günde 125 bin imzaya ulaşsa da oy potansiyelinin çok kısıtlı olduğu görülüyor. Bir dönem çok hareketli olan MHP tabanının Akşener’e akışı durdu. Akşener’i hararetle destekleyen 1 Kasım’a göre MHP’ye oy veren eski ülkücü kesim. Onun dışındaki genç ve halktan oy verenler yerinde duruyor. Kesinlikle de Meral Akşener’e oy vermeyeceği görülüyor. Bugünkü verilere göre Meral Akşener Cumhurbaşkanlığı seçiminde en çok oy alacak ikinci isim olması sürpriz olmaz. Ağırlık oyları CHP tabanından alacağı görülüyor.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.436 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar