Türkiye ve Satranç oyunu

Dünya’da ve Türkiye’de müthiş bir satranç oyunu oynanıyor. Bugün için satranç tahtasının bulunduğu yerin adı Türkiye. Türkiye’nin çevresi. Osmanlı coğrafyası. Nasıl ki...

Dünya’da ve Türkiye’de müthiş bir satranç oyunu oynanıyor. Bugün için satranç tahtasının bulunduğu yerin adı Türkiye. Türkiye’nin çevresi. Osmanlı coğrafyası. Nasıl ki Yüz yıldır Osmanlı’nın dağılması ile sükûneti kaybolduysa bölge coğrafyası ancak tamamen yerli unsurların etkin olduğu yeni bir sistemle kargaşadan, çatışmadan savaşlardan kurtulacaktır.

Kavganın adı bellidir. Kavga İslam Coğrafyası sömürü sisteminin devam etmesi için tezgâhlanan oyunlardır. Petroldür, enerjidir. Bunlara sahip olmanın kavgasıdır. Kavga sadece petrol gaz değil, ticaret yolları kavgasıdır. Kavga su kavgasıdır. Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren budur. Ortadoğu sömürünün tam manası ile yapılabilmesi için ıssızlaştırılmaktadır.

Ortadoğu’da kim vardır? Ortadoğu’da kimlerin olması istenmemektedir? Ortadoğu’da her şey açık, ama hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Ortadoğu’da dövüştüğünü gördüklerinin aslında seviştiğini, seviştiğini zannettiklerinizin dövüştüğünü sonradan fark edersiniz. Müthiş bir oyunculuk yeteneği sergilenmektedir.

ABD’nin Ortadoğu’da Türkiye’ye karşı hasmane olarak dozunu artırarak beslediği düşmanlığı artık gizlenecek bir boyutu çoktan aştı. İngiltere’nin Almanya’nın bugünlerde neler yaptığını, Fransa’nın Hollanda’nın neler oynadığını ben bilmiyorum. Ama Kuzey Irak referandumu ile birçok taş yerinden oynadı. ABD ve İsrail’in kapıldıkları hülyalar açısından müthiş bir fırsat doğurduğu görülse de kazın ayağının öyle olmadığı görülüyor.

Ortadoğu ve dünyada kurgulanan oyunlar eskiden çok geç okunurdu. Şimdi hamle hamle takip edilip, karşı oyunları kurmak zor değil. Son zamanlarda Türkiye üzerine oynanan oyunlar hem toplum tarafından hem de devlet tarafından çok önceden okunabiliyor. Sınır savunması konumundaki Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bu stratejisini tamamen değiştirdi. ABD destekli hendek kalkışmasını akamete uğratarak iç bünyesinde ki çatışma alanını artık dışarıya kaydırdı. El Bab’a, Cerablus’a girmesi ile de Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra da ilk kez sınır ötesine kalıcı olarak girdi. Şimdilerde İdlip harekâtı ile ikinci önemli hamlesini yapıyor. Bu arada devlet adına verilen vazife ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin yeni plakalar ilave eden çıkışı ayrı bir hamle olarak algılanmalıdır. Türkiye resmen güneyinde ABD’nin oluşturmak istediği hattı yarmıştır. Fakat Türkiye Ortadoğu’dan ibaret değildir. Türkiye’nin Balkanlar, Kafkaslar, Akdeniz gibi önemli strateji alanları vardır. Önümüzdeki günlerde ABD’nin Ortadoğu’da amaçladığı hedeflerine karşı Türkiye’nin attığı stratejik adımları akamete uğratmak için farklı oyunlar devreye konulacaktır.

Rusya’nın Ukrayna ile oyalanması, Türkiye’nin ise hem Kıbrıs ile hem de Balkanlar ile oyalanmasına neden olacak tezgâhlar kurulmuştur. Uzun süredir devam eden bu tezgâhların Türkiye’nin Irak ve Suriye konusunda yaptığı hamleleri boşa çıkarmak için devreye koymaya hazırlanılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.435 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar