Siyaset üzerine sohbet - 2

Geçen yazımızda, "çok partili demokratik ülkelerde iktidar ve muhalefet seçimlerle belirlenir" demiştik. Siyasetin stratejisinin de buna göre planlanacağını; iktidarın/icranın bir tarafta, muhalefetin/denetlemenin...

Geçen yazımızda, "çok partili demokratik ülkelerde iktidar ve muhalefet seçimlerle belirlenir" demiştik. Siyasetin stratejisinin de buna göre planlanacağını; iktidarın/icranın bir tarafta, muhalefetin/denetlemenin öbür tarafta yer alacağından bahsetmiştik. Muhalefet, [egemenliğe, devlet ve millete düşman parti, muhalefet sayılmaz, planlama dışında tutulur) birden çok partiden oluştuğunda denetleme görevi ayrı ayrı, fakat aynı tarafta olmanın gereği birlikte yapılacak demektir. Bu bakımdan muhalefet partileri birbirlerine muhalefet yapamazlar. Yaparlarsa, başarısızlığa mahkûm olurlar.

Konuya devam edelim. Siyasi strateji açısından, durum muhakemesine hasımdan başlanmayacağı için partilerin yapısı ve yönetimi çok önemlidir. Partilerde mahremiyet ve güvenilir olmak, içeride ve dışarıda esastır. Partiler devleti yönetmeye talip temel kurumlar olmaları hasebiyle, aynen devlet gibi hareket etmek durumundadırlar. Organların çalışmaları,  parti içi tartışmalar ve konuşmalar dışarıya yansıtılamaz. Aynı zamanda başta yöneticiler olmak üzere üyeler, "demokrasi vardır, şahsi görüşümdür" gibi gerekçelerle kamuoyuna tüzük, program ve yetkili organların kararlarına aykırı düşecek açıklama yapamazlar. Demokrasi birey açısından yapılıyorsa bireyi bağlar. Ama, rejimin gereği belli bir düşüncenin teşkilatı olan parti açısından yapılıyorsa partiyi bağlar. O halde partilerde kararlar, organlar tarafından, demokratik usullere göre verilir. Böylece partiyi ve herkesi bağlar.

Bu bakımdan, önceki yazıda da belirttik, yetkisi ne olursa olsun, kişiler parti adına karar alamazlar. Kararları yetkili organlar alır, uygulamayı hiyerarşik bir şekilde parti yetkilileri yapar. Uygulama çok daha da önemlidir.

Yine önemli bir konu da parti içi disiplindir. Kaynağı ise yukarıda izaha çalışılan demokratik yapıdır.

Partiler gündemi çok yakından takip etmek, hatta ön almak durumundadırlar. Doğru bilgiye dayalı denetim ve kamuoyunu aydınlatma hayati derece önemlidir. Bunun için parti kadroları, mutfakta ciddi bir işbölümü halinde çalışmalı, kişilere görev dağıtımı ve denetimi mutlaka yapılmalıdır. Kurum ve kişi başarısının kaynağının bu düzenlemeye dayandığı bilinmelidir. 

Böyle bir yapılanmaya sahip partilerin başarılı olmaması mümkün mü?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İHD/PKK İstedi, AB Dayattı, Türkiye yaptı (3) 30 Ocak 2021 | 540 Okunma İHD/PKK istedi, AB dayattı, Türkiye yaptı (2) 23 Ocak 2021 | 260 Okunma İHD/PKK istedi, AB dayattı, Türkiye yaptı (1) 16 Ocak 2021 | 554 Okunma Muhasebe (2) 09 Ocak 2021 | 110 Okunma Muhasebe 02 Ocak 2021 | 285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar