Garantörlük tamam da kimin için?

Sovyetlerin dağılmasıyla dünya dengeleri bozuldu. Emperyal güçler stratejik alanlarda belirdi, bölgemiz vurguna uğradı. Otoriteler yıkıldı, ülkeler bölündü; milyonlar vahşetin kurbanı oldu. Bütün...

Sovyetlerin dağılmasıyla dünya dengeleri bozuldu. Emperyal güçler stratejik alanlarda belirdi, bölgemiz vurguna uğradı. Otoriteler yıkıldı, ülkeler bölündü; milyonlar vahşetin kurbanı oldu. Bütün bu insanlık faciaları dünyanın gözleri önünde yaşandı ve yaşanmakta. İşte size "medeni" dünyanın fotoğrafı; insanlığın gerçeği.

Evet, bu gerçekle birlikte, kısa ve orta vadede bölgemizin ve ülkemizin güvenliği ve istikrarı için düşünecek ve yazacağız.

Kısa vadede Irak: IKBY, "Bağımsızlık" referandumu sonrasında, işgal ettiği Türkmen bölgelerinden çekildi. Ülkede bir ölçüde normalleşme oldu. 12 Mayıs 2018'de yapılacak seçimlerin: "Mezhepler üstü millî egemenlik" sloganı ve "Zafer Koalisyonu" kurucusu Şii Başbakan İbadi ile İran yanlısı Şii "Haşdi Şabi"nin desteklediği "El Fetih Koalisyonu" kurucusu "Bedir Örgütü" lideri Hadi El Amiri, arasında geçeceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin etkisindeki Türkmenlerin durumu ise net değil. Seçimleri Hadi El Amiri kazanırsa, Irak üzerindeki İran etkisi çok artacak.

Orta vadedeki gelişmeler, seçim sonuçlarına göre şekillenecektir.

Kısa vadede Suriye: Şu anda; IŞİD'den büyük çapta temizlendi. Fırat'ın batısında; İdlib, Membiç, Afrin, Azez ve Cerablus hariç, Şam'ın hâkimiyetine girmiş durumda. Fırat'ın doğusunda, Deyri Zor, Rakka, özellikle kuzeyi (Cerablus ve El Bab'a kadar) PKK/PYD/YPG ile ABD'nin işgalinde. Türkiye; sınır güvenliğini sağlamak üzere Cerablus ve El Bab'dan sonra kuzeyden Afrin'e girdi. PKK/PYD/YPG terör örgütünden şehri kurtarmak üzere kuşatma tamamlanacak. Afrin halledildikten sonra da sıra Membiç'e gelecekti.

Geçen hafta, ADB Dışişleri Bakanı Tillerson Türkiye'ye geldi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü. Değişik yorumlara sebep olan görüşmeler Rusları harekete geçirdi, Ruslar, "Biz çekildik, sorunu Türkiye ile Suriye görüşerek çözmeli" dedi. Buna cevaben Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın "... olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir" açıklaması geldi. Bu gelişme, "Galiba Esat takıntısı kalkıyor, sorun kolayca çözülebilir" şeklinde yorumlandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İHD/PKK İstedi, AB Dayattı, Türkiye yaptı (3) 30 Ocak 2021 | 541 Okunma İHD/PKK istedi, AB dayattı, Türkiye yaptı (2) 23 Ocak 2021 | 261 Okunma İHD/PKK istedi, AB dayattı, Türkiye yaptı (1) 16 Ocak 2021 | 555 Okunma Muhasebe (2) 09 Ocak 2021 | 111 Okunma Muhasebe 02 Ocak 2021 | 285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar