Millet ittifakı: Millî uyanış-millî birlik

İlk adım referandumda atıldı, sonuç çok başarılı oldu. Kanuna rağmen, geçerli sayılan 2,5 milyon mühürsüz oy olmasaydı, tek adam anayasası reddedilecek, Türkiye kurtulacaktı. Nereden mi biliyoruz...

İlk adım referandumda atıldı, sonuç çok başarılı oldu. Kanuna rağmen, geçerli sayılan 2,5 milyon mühürsüz oy olmasaydı, tek adam anayasası reddedilecek, Türkiye kurtulacaktı. Nereden mi biliyoruz, açık değil mi? Böyle olmasaydı, kanun çiğnenir miydi? Vatandaş, bu oylar dışarıdan sokuldu der miydi?

Bu oyun ile referandumu tek adam kazandı, ama gerçek zafer, "Hayır İttifakı"na giden yolun açılmasıyla sağlandı. Şimdi de "Cumhur İttifakı" oyunu çıktı. Oyunu bozan da, "Millet İttifakı" oldu. Biri oyun kuruyor, öteki bozuyor; ne âlâ. Demek ki, vakti saati gelince, oyun kâr etmiyor.

Bunlar yaşananların tespitinden ibaret. Asıl söylemek istediğimiz "Millet İttifakı" idrakinin doğuşu ve misyonu. Mülkün sahibi Türk Milletinin sinesinden doğan bu oluşum, seçimleri kazanıp "beka" sorununu çözerek normalleşmeyi sağlayabilecek mi? Türkiye lokomotifi rayına konacak mı? Bunun cevabı "Millet ittifakı"nı kuranların elindedir.

Bunun için kısa, orta ve uzun dönemi kapsayan bir ilkeler mutabakatına ihtiyaç var. Bu dönemlerde; öncelikle seçimlerin kazanılması, "güçlendirilmiş parlamenter" siteme dönüş, hukuk devleti, demokrasi, millî eğitim ve ekonomide toparlanma, cumhuriyetin kuruluş esaslarından millî ve üniter devlet yapısının güçlendirilmesi, tam bağımsızlık gibi konulara yer verilebilir.

Örnek olarak sıralanan bunun gibi konularda mutabakat şarttır; çalışmalar şimdiden başlatılmalıdır. Askerî stratejinin bir kuralı var; "yığınaktaki hata harbin sonuna kadar sürer" diye. Bu kural silahsız mücadele denilen siyaset için de geçerlidir. Yapılacak ilk iş, SP Genel Başkanı Karamollaoğlu'nun da söylediği gibi ilkelerde anlaşmaktır. Şöyle bir teklif yapabiliriz: Vatanın bütünlüğü, milletin birliği ile devletin egemenliği ve tekliği konusu, ortak payda olmalıdır. Diğer konularda farklı görüşler olabilir, ama bu üç temel esasta ayrı görüşler kabul edilemez. Zira biri olmadığında, diğerleri de önemini kaybeder, "bekamız" (varlığımız) yok olur.

Millet İttifakı, bu temel esaslarda mutabakat sağlayabilir mi? Uzaklara gitmeden partileri temsil eden açıklamalara bakalım:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İHD/PKK İstedi, AB Dayattı, Türkiye yaptı (3) 30 Ocak 2021 | 541 Okunma İHD/PKK istedi, AB dayattı, Türkiye yaptı (2) 23 Ocak 2021 | 261 Okunma İHD/PKK istedi, AB dayattı, Türkiye yaptı (1) 16 Ocak 2021 | 555 Okunma Muhasebe (2) 09 Ocak 2021 | 111 Okunma Muhasebe 02 Ocak 2021 | 285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar