Türk-Yahudi Diasporası

Yahudi Diasporası yüzyıllar boyunca İsrail Devleti var olmadan önce, özellikle de Osmanlı İmparatorluğu döneminde toparlanmış, varlığını sürdürmüş ve İsrail’in kurulmasına...

Yahudi Diasporası yüzyıllar boyunca İsrail Devleti var olmadan önce, özellikle de Osmanlı İmparatorluğu döneminde toparlanmış, varlığını sürdürmüş ve İsrail’in kurulmasına sağlamıştır. Her ne kadar Türkiye’de Filistin-Gazze meselelerinden ötürü, İsrail’in barbarlığı ön plana getirilip Siyonizm ile Yahudilik iç içe geçiyorsa da; hakikat bu değil. Yahudi olup İsrail’den ve Siyonizm’den nefret eden veya katılmayan milyonlarca Yahudi’nin olduğunu da unutmamak gerek.

Yahudiler, Siyonizm’in etkisiyle İsrail’i ortak vatan kabul ederek, bugünkü yapılarını oluşturdular. 

Siyonizm, Yahudiliğin dini değil daha çok milli boyutunu öne çıkardı. Bu durum anti-semitizmin artmasına neden oldu. Antisemitizm tehdidi de Yahudi çevrelerce Soykırımın günümüzdeki versiyonu gibi algılanmaktadır. Dolayısıyla Antisemitizm tehdidi Yahudi(leri) Diasporasını birbirine kenetlemekte ve aralarındaki işbirliğini arttırmaktadır. Bu yüzden de birbirine karşı ama aynı kaynaktan ötürü Holokost, Antisemitizm, Siyonizm, İsrail, Yahudilerin isteyerek veya istemeyerek kenetlenmelerine yol açmaktadır.

Oysa Holokost ve Antisemitizm bir trajediden beslenirken; İsrail ve Siyonizm ise barbarlığa karşılık gelir. Tarihsel olarak Holokost ve Antisemitizme Hıristiyan vandallığı sebep olmuşken, İsrail ve Siyonizm ise Müslümanları katletmektedir. Tabi bu durum antisemitizmin hortlamasına ve İsrail’in de bunu kullanmasına neden olmaktadır. İsrail dünyadaki en kalabalık Yahudi nüfusuna sahiptir. İsrail’de kabaca 6 milyon Yahudi yaşarken, ABD 5,5 milyonla ikinci en büyük Yahudi popülasyonuna ev sahiptir. Tüm dünyada ise; 14-15 milyon civarında Yahudi yaşamaktadır. Görünürde mütevazı sayıda görünse de; medya, siyaset, eğitim, TV-Sinema, gıda-tarım, savunma sanayii, tarım ve uluslararası ilişkiler ve ticarette ABD’de ve dünyada bir hegemonya kurmuşlardır.

Norman G. Finkelstein, Türkçe’ye Soykırım Enstitüsü olarak çevrilen kitabı The Holocaust Industry’de soykırım mağduriyetinin Siyonist Yahudi Diasporası tarafından kullanılmasına şiddetli eleştiriler getirdi. Finkelstein’a göre Siyonist Yahudiler, kendi kimliklerini şekillendirme konusunda da soykırım trajedisinden faydalanmaktadır. Yahudi halklar temelde; önce Kohen ailesi sonrasında da Aşkenaz ve Sefarad olarak ayrılsalar da, alt başlıklarda derin keskin uçurumlar var. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sizce, CHP Kürtlerin katili değil mi? 28 Mart 2023 | 333 Okunma Siyaset sanatı; güneş altında bronzlaşmış gölgesine faydası olmayan vekil istemiyoruz 21 Mart 2023 | 80 Okunma Büyük bir millet olmanın haklı tezahürü budur 14 Mart 2023 | 98 Okunma IŞİD, Türkiye’de renkli izolasyona girmeye çalışıyor 07 Mart 2023 | 181 Okunma 2030’a kadar Arz-ı Mevud projesini bitirmek istiyorlar 28 Şubat 2023 | 1.155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar