NATO’dan Erdoğan’a tehdit

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Sabri Balaman'ın bugünkü (05.04.2022)''NATO’dan Erdoğan’a tehdit'' başlıklı yazısı.

Türkiye önümüzdeki günlerde çok zor bir karar vermek zorunda kalabilir. 

Yıllardır ABD ve Batı’nın içinde olduğu ittifakın yanında Avrasya bloğu, Türkiye’yi zor bir duruma sokabilir. Eskiden bir yanda Varşova Paktı bir yanda da NATO Paktı vardı. 

Türkiye bu iki anlaşma arasında kalınca tercihini Batı’dan yana yapmıştı. Şimdilerdeyse yeni bir dünya düzeni kuruluyor ve Türkiye, seçimini yapmak zorunda.

Batı mı? Yoksa Avrasya bloğu mu?

Türkiye’nin şu anda karşı karşıya kaldığı baskı ise ‘Tarafını seç’ baskısı… Dengeleri değiştiren Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında yeni bir rota çizmek, Türkiye’nin kaderi oldu.

Hızla gelişen dünya siyasetinde bir yandan bu kanlı savaş uzatılmaya çalışılırken, diğer yandan da yeni dizayna geçiş için savaş süreci kullanılmaya devam ediliyor.


Yeniden şekillenen bu küresel dizaynda dünyanın merak ettiği şey ise, Türkiye’nin nerede konumlanacağı.

Sürekli eski Türkiye yok diyoruz. Peki, eski Türkiye ile bugünün Türkiye’sinde değişen nedir? Klasik Batı çizgisindeki dış politikasını değiştiren, çıkarları gereği daha çok ülke ile işbirliği yapan, ABD-Batı ittifakından hoşlanmadığı için Çin ve Rusya ile yakınlaşan bir Türkiye var.

İşte tam olarak bu yüzden Türkiye’ye ‘Tarafını seç’ baskısı var.

Geçtiğimiz günlerde yapılan NATO zirvesinde Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Rusya’ya uygulanan yaptırımların etkili olabilmesi için NATO’ya üye olan tüm devletlerin bu yaptırımları faaliyete geçirmesi gerekir.” vurgusu yaptı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sizce, CHP Kürtlerin katili değil mi? 28 Mart 2023 | 333 Okunma Siyaset sanatı; güneş altında bronzlaşmış gölgesine faydası olmayan vekil istemiyoruz 21 Mart 2023 | 78 Okunma Büyük bir millet olmanın haklı tezahürü budur 14 Mart 2023 | 97 Okunma IŞİD, Türkiye’de renkli izolasyona girmeye çalışıyor 07 Mart 2023 | 180 Okunma 2030’a kadar Arz-ı Mevud projesini bitirmek istiyorlar 28 Şubat 2023 | 1.152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar