G-20 ve Fransa eylemleri tesadüf mü?

Emperyalist ülkeler, kendi egemen güçlerini ekonomi üzerinden test ederek ve başka ülkelere karşı koz olarak kullanarak yaptırım uygulayarak barbarlığa baş vuruyor. Bugün dünyada birçok devletin, insan...

Emperyalist ülkeler, kendi egemen güçlerini ekonomi üzerinden test ederek ve başka ülkelere karşı koz olarak kullanarak yaptırım uygulayarak barbarlığa baş vuruyor. Bugün dünyada birçok devletin, insan hakları, demokrasi gibi içi boş söylemlerle dünyayı kandırarak bir iş görmediklerini biliyoruz. Ama aynı dünya devletleri, uluslararası kuruluşlar, BM veya buna benzer yapılarla hilekâr zillet misali kendisi çalıp kendisi oynayan çifte standart örgütleriyle mazlum milletlerin kanayan yarası olmaya devam ediyor. G-20 de bu kapital sistemin güç isimlerinden biridir. 

Malumunuz G-20 zirvesi öncesi Fransa’da patlak veren ‘’sarı yelekliler’’ gösterileri dünya gündemine oturdu. Hemen herkes petrol zammından kaynaklandığını ifade ediyor. Acaba öyle mi? Gelin hep birlikte bu küresel oyuncuların kirli planlarını göz önünde tutalım.

Protesto sözcüğü batı dillerine, eski Fransızca yoluyla Latinceden girmiş. Latincedeki anlamı daha çok sana, size direnç gösteriyor ve karşı geliyorum demektir. Bugün de batıda hukuk dilinde, örneğin masumiyetini ilan ederken, bu sözcük kullanılıyor. Protesto, önce itiraza sonra da gösteriye dönüşmüş etimolojik söylemdir.

Herkes “Kim bu Sarı Yelekliler?” diye profil çıkarmaya çalışıyor. Cevabı kolay değil. Çünkü homojen değiller. Altında farklı bir dinamizm yatıyor. Tetikleyici ana sebep akaryakıt zammı olsa da katılımcı profili ve öne çıkan hassasiyetler bölgelere ve semtlere göre değişebiliyor. Bugün Sarı Yelekliler’e kırsal ve taşradan şaşırtıcı oranda katılım olması nedeniyle kimileri 1789›da vergilere isyan eden köylülerle kıyaslıyor… Ancak bu büyük eylemlerin arkasından da bu uluslararası kuruluşların çıkabileceği gerçeğini de görmek gerekir. Fransa’nın AB ülkeleri ile ters düştüğü konuları incelemek lazım…

Batı, tarihte birçok protestoya şahit olmuştur. Vietnam Savaşı ABD’nin belki de en büyük hezimeti. Savaş, 1960’larda birçok protestoya ilham kaynağı oldu. Bu gösterilerin en çarpıcı görüntülerinden biri de, 17 Nisan 1965’te Washington’daki yürüyüşte, askeri muhafızların süngüsüne çiçek takan bir gencin fotoğrafıydı. 1970 Mayıs’ında Ohio’daki üniversite öğrencilerinin eylemi sırasında ölen dört öğrenciden Allison Krause’un, bir önceki gün namluya çiçek takanlardan olması, gösteriye ayrı bir anlam kazandırmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sizce, CHP Kürtlerin katili değil mi? 28 Mart 2023 | 333 Okunma Siyaset sanatı; güneş altında bronzlaşmış gölgesine faydası olmayan vekil istemiyoruz 21 Mart 2023 | 80 Okunma Büyük bir millet olmanın haklı tezahürü budur 14 Mart 2023 | 98 Okunma IŞİD, Türkiye’de renkli izolasyona girmeye çalışıyor 07 Mart 2023 | 181 Okunma 2030’a kadar Arz-ı Mevud projesini bitirmek istiyorlar 28 Şubat 2023 | 1.155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar