AK Parti’nin İçinde İngiliz Ayak Sesleri Mi Var?

AK Parti’de zıt kutuplar oluşturmak adına özel çalışmalar gerçekleştiren lobi faaliyetleri için yoklama yapan karanlık bir takım unsurlar mevcut. Kimi siyasi tetikçiler bu lobilerin tuzağına...

AK Parti’de zıt kutuplar oluşturmak adına özel çalışmalar gerçekleştiren lobi faaliyetleri için yoklama yapan karanlık bir takım unsurlar mevcut. Kimi siyasi tetikçiler bu lobilerin tuzağına düşüyor. Yoğun ülke gündemi arasında bu tuzağa da dikkat çekmek zorundayız. 

Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından siyasette depresyon döneminin başladığını yakinen biliyoruz. Siyasi depresyon sonucu Fazilet Partisi’nin lider arayışında olduğu dönemde Erbakancı ve Yenilikçi Hareket döneminin fitili ateşlediğini hatırlayın. 

Bu ateşlenmenin nedenlerini kısaca özetleyelim. Refah Partisi’nin yıllarca Erbakan Hoca tarafından yönetilmesi son derece doğal, olması gereken bir durumdur. Konu liderlikse, bir partinin kurucu ve kemik omurgasını bir arada tutan yegâne vasfın bu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak parti içi dengeler belirli bir süre sonra klasik yoğunluğa ve yorgunluğa sevk edilir. Yorgunluk, lider etrafında şekillenen ve fikir üretmeyen makamlar tarafından nerdeyse esir alınır. Bunun sonucunda parti içten hızla korozyona uğrar. Dolayısıyla Refah Partisi’ndeki yönetim sistemi, parti oluşum hareketini yeterli düzeyde yenileyemediği için kendi sonunu hazırlayan ve miadını dolduran siyasi bir harekete yenik düşmüştür.

Gelelim Yenilikçi Harekete ve doğuşuna. AK Parti 2001 yılında kurulduğunda önemli isimlerle beraber şekilleniyordu. Bu oluşum, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve diğer siyasi partilerde mücadelede yorgun düşmüş siyasilerin yeniden yapılanması ile gerçekleşti. Bu hareketin içinde bulunup bugün hiç kimsenin hatırlamadığı isimler bile var.

14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan partinin kurucuları arasında Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, İdris Naim Şahin, Bülent Arınç, Beşir Atalay, Yaşar Yakış, Hüseyin Çelik gibi önemli isimler bulunur. Bünyesinde Millî Selamet Partisi - Refah Partisi - Fazilet Partisi (Millî Görüş), Anavatan Partisi (Turgut Özal’a yakın isimler) ve Demokrat Parti-Adalet Partisi-Doğru Yol Partisi (merkez sağ) kökenli partileri de barındırmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sizce, CHP Kürtlerin katili değil mi? 28 Mart 2023 | 333 Okunma Siyaset sanatı; güneş altında bronzlaşmış gölgesine faydası olmayan vekil istemiyoruz 21 Mart 2023 | 78 Okunma Büyük bir millet olmanın haklı tezahürü budur 14 Mart 2023 | 97 Okunma IŞİD, Türkiye’de renkli izolasyona girmeye çalışıyor 07 Mart 2023 | 180 Okunma 2030’a kadar Arz-ı Mevud projesini bitirmek istiyorlar 28 Şubat 2023 | 1.152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar