"Yüksek kaliteli gazetecilik"

Hürriyet’de Ali Tufan Koç’un The New York Times gazetesinin bir numalı adı Mark Thompson’la söyleşisi gazete haberleri gibi kısa ömürlü olmamalı. Biliyoruz ki, bilinçli insanın, bilinçli toplumun...

Hürriyet’de Ali Tufan Koç’un The New York Times gazetesinin bir numalı adı Mark Thompson’la söyleşisi gazete haberleri gibi kısa ömürlü olmamalı. Biliyoruz ki, bilinçli insanın, bilinçli toplumun üç özelliği var: Birincisi; dünya genelinde olup bitinleri anlamak ve açıklama. İkincisi; kendini bilme. Üçüncüsü de gelecekle ilgili bir ideale ve yaratılmak istenen sonuca götürecek plana sahip olma. Bilincimizi diri tutarak, Thompson’un önerilerini tartışırsak kendimiz için bir yol ve yordam bulabiliriz.

Çoğunluğumuzun yakındığı, sokaktaki insanın bile rahatsız olduğu bir olgudan söz ediyor ünlü gazeteci: “Popülist liderler yeni bir dil yarattı: Daha direkt, çok da resmi olmayan, oyunun kurallarını değiştiren, pek alışılmadık dil”den.

Dil, adlandırmanın, kavramlaştırmanın, terimler üretmenin, düşünceler geliştirmenin, projeler olgunlaştırmanın, yapılar kurmanın, karşılıklı etkileşmenin, uygulamalara yönelmenin, maddi ve kültürel zenginlik üretiminin yollarını açmanın en önemli aracıdır. Toplumu bu kadar derinden etkileyen dil konusunda, yeni oluşturulan politik dilin etkilerini tartışmazsak, topluma olan çok önemli bir sorumluluğumuzdan kaçınmış oluruz.

Thompson, Trump’ı örnek vererek, söylem tarzına ilişkin şu saptamayı yapıyor: “Duygularını demlenmeye bırakmadan (…) içinden geçenleri en hızlı yoldan sisteminden atıyorlar. Son derece tehlikeli bir özellik. Politika dilini daha agresif, ciddi ve saldırgan bir yapıya dönüştürüyor.”

Duygularını demlemeye bırakmadan, aklına ilk geleni, kitlelerin hoşuna gidiyor diye sisteminden atma yöntemini, toplumun uzun dönemli geleceği açısından sakancalı buluyorsak, toplum adına, böyle bir gelişmenin karşısında durmamız gerekir. Eğer toplum olarak, kısa dönemli çıkarları optimize eden agresif dile alkış tutarsak, Thomson’un, “Asıl tehlike sadece basit cümleler kullanmak değil, bilinçli bir şekilde agresif kelimeler seçmek” dediği gelişmenin ortağı haline geliriz.Temel görevi toplumu doğru bilgilerle yüzleştirmek olan gazeteciliğin hassasiyeti bu noktada önem kazanır.

Ali Tufan Koç'un “Seçimden zaferle çıkmış liderlerin kullandığı dil. Demek ki alıcı var…” saptaması üzerine Thompson, “Toplumun bu ihtiyacı; araştırılması, uzun uzun tartışılması gereken bir konu. Bu liderler yeni bir politika dili yaratmakta kalmadı, bu dil üzerinden toplumu ve düzeni hızlı bir şekilde değiştirmeye başladı” yanıtını veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 244 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 97 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 105 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 153 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar