Kalkınma ve Xi Jinping’in analizi

Türkiye’nin doğaltaş üreticilerinin iyi bildikleri bir Çin kentidir Xiamen… Tayvan adası ile Kıta Çin’i arasındaki bu tarihi kent, her döneminde Çin’in dışarıya açılan kapısı...

Türkiye’nin doğaltaş üreticilerinin iyi bildikleri bir Çin kentidir Xiamen… Tayvan adası ile Kıta Çin’i arasındaki bu tarihi kent, her döneminde Çin’in dışarıya açılan kapısı olmuştur. Antik dönemden bu yana “Akbalıkçıl Ada” olarak anılan Xiamen’de 3 Eylül 2017 günü Devlet Başkanı Xi Jinping’in BRICS İş Formu’ nda yaptığı konuşmadaki analizlerini paylaşmak istiyorum. Çin’in Fujian Eyaleti’nde insanların çok sık yineledikleri bir halk sözünü yineliyor Başkan: “Kendini adarsan kazanırsın!”

Bugün Çin’de bir başarı varsa, iki şeyi etkin ve verimli kullanmanın sonucudur: Değerler sistemi ve kaynaklar…

Çin,”Canlı organizmaların en uzun ömürlü olanları, en güçlüleri olmadığı gibi, en akıllıları da değildir; uyum yetenekleri yüksek olandır” diyen evrim kuramı öncülerinin uyarısını önemsediği için ciddi başarıların altına imza atabilmiştir. Çin’in cesaret, beceri ve adanmışlık eşliğinde uzun yolculuğa çıkmış olması kimsenin görmezden gelinemeyeceği sonuçlar yaratmıştır.

Xi Jinping’in Xiamen’de yaptığı konuşmayı, ülkemizde siyasete bulaşmış, bürokraside karar odaklarına girebilmiş, iş dünyasında sözü olan, medyada iddiası bulunan herkes özenle okumalıdır. Devlet başkanının özgül ağırlığını gösteren, dünyada olup biteni, kendi ülkesinin olanak ve kıtlarını, geleceği planlamanın ilke ve kurallarını net biçimde yansıtan analizi zamanın ruhunu anlamak isteyenler için de sağlam bir belgedir.

Xi Jinping zamanın dilini bilen bir yönetici. Sözlerinin başında, “ Kalkınma, dönüşüm ve uyuma yönelik önemli bir dönemde yaşıyoruz” diyor. Zamamın göstergelerini sıralıyor:

• Ekonomilerimizde küreselleşme hızla devam ediyor. - Kültürel çeşitlilik hızla artıyor, • Dijitalleşme toplumun derinliklerine yayılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 244 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 97 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 105 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 153 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar