İstanbul’un yeni nesil OSB ihtiyacı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, kentin iki yakasında iki yeni nesil OSB’ye ihtiyaç olduğunu kamuoyuyla paylaştı. DÜNYA gazetesi İSO Başkanı'nın bu talebine yarım sayfalık...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, kentin iki yakasında iki yeni nesil OSB’ye ihtiyaç olduğunu kamuoyuyla paylaştı. DÜNYA gazetesi İSO Başkanı'nın bu talebine yarım sayfalık yer ayırdı. Haber üzerine görece gelişmiş yörelerde iş insanlarıyla görüşmeler yaptık. Yeni nesil OSB’lerin had safhada bir ihtiyaç olduğunu gözledik. OSB sorunlarının çözümüne katkı yapabilmek için bir düzine yazıyla düşündüklerimizi paylaştık:

- Türkiye’nin “yeni nesil OSB’ler gündemi”/ 5 Ocak 18
- “Yenileşme etkisi” ve yeni nesil OSB’ler/ 12 Ocak 18
- Yeni nesil OSB’ler ve “yeniliklere farklı açıdan bakmak”/19 Ocak 18
- Yeni nesil OSB’ler ve “patates cipsi”/26 Ocak 18
- Yeni nesil OSB’ler ve “Dijital dönüşüm yatırımları”/1Şubat 18
- “Kentleşme bağlamı” yeni nesil OSB’lerin hayati sorunudur/8 Şubat 18
- Yeni nesil OSB’ler ve “kümelenme bilinci” /15 Şubat 18
- “Korumacılık eğilimleri” ve yeni nesil OSB’ler/ 22 Şubat 18
- Yeni nesil OSB’lerde “ne yapmalıyız?”1 Mart 18

Akademik çevrelerin, medya mensuplarının, STK yöneticilerinin, bürokrasideki görevlilerin ve siyasi irade temsilcilerinin sahadaki somut sorunları irdeleyen düşünce yazılarına tepki verme gelenekleri oluşmadı, olgunlaşmadı.Yazılarla ilgili olarak değişik platformlarda sözlü olarak çok sayıda soruya muhatap olduğumuz halde, yazılı olarak düşüncelerini paylaşanların sayısı bir elin parmak sayısını aşmazdı.

İSO için sınavdır

İstanbul’un iki yakasında, kapsamlı ve uzun soluklu yatırımların önünü açacak olan yeni nesil OSB’leri bir ortak irade çerçevesinde ele almanın zamanıdır. Kimse abarttığımızı sanmasın, yeni nesil OSB’ler ve onları bütünleyen Yeni Nesil Teşvik Sistemi, Kanal İstanbul ve Çanakkale Köprüsü kadar ivedi ve öncelikli, kaldıraç etkisi daha yüksek ve yarattığı ekonomik etkileriyle geri dönüşü çok daha kısa projelerdir.

Siyasi iradeden katılımcı ve kapsayıcı bir anlayışla güven yaratarak yatırım iklimi oluşturmasını isteyen STK yöneticileri, Yeni Nesil OSB Projeleri konusundaki tutum ve davranışlarıyla ciddi bir sınavdan geçecektir. Sınavın ilk ve önemli muhatabı da İstanbul Sanayi Odası olacaktır.
İSO yetkililerinin öncelikli sorumluluğu, bütün sivil inisiyatif temsilcileriyle bir çalıştay düzenleyerek, “İstanbul Yeni Nesil OSB’lerinin hayata taşınması nasıl bir yol izlenmeli?” sorusunun yanıtını arama olmalı.Yeni nesil OSB projesini hayata taşımanın metodunu belirlemeli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 244 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 97 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 105 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 153 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar