Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi

Türk Dil Kurumu sözlüğünde, popüler kültür, “Belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültür” tanımıyla anlatılır.Yakın zamanda...

Türk Dil Kurumu sözlüğünde, popüler kültür, “Belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültür” tanımıyla anlatılır.

Yakın zamanda ülkemizde de bir konferansa katılan Cristobal Rovit Klatwasser’ın anlatımıyla popülizm, toplumsal alanı ‘elitler” ve ‘halk” olarak ayıran; halkın iradesinin belirleyici olduğunu öne süren bir ideolojidir. Popülist algıya göre de ‘halk neyi tercih ediyorsa o iyidir’.

Popülizmin bir başka özelliği, genellikle bir başka ideolojiyle eklemlenmesidir. Avrupa’da bu günlerde ‘nativizmle eklemlenmiştir. - Özünde, göçe karşı durma, yerel halkın çıkarlarını koruma iddiasında olan siyasi akımdır- Bu açıdan bakıldığında, popülizmin oldukça demokratik olduğunu ileri sürebilirsiniz; çünkü halkın iradesini öne çıkarmaktadırlar. Popülistlerin tezlerine göre, elitler halkın çıkarlarına karşı oluşumlar yaratıyor; kendileri bu oluşumlara karşı çıkıyor; halkın isteklerini, iradesini ve egemenliğini savunuyorlar.

Popülizmi başka açıdan bakarak, olumsuz yönleriyle değerlendirenler ise azımsanacak gibi değil…

Popülist kolaycılık

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 244 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 97 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 105 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 153 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar