Türkiye’nin yeni gündemi

Uzman kuruluşların bile “tahmin” yapmakta zorlandığı seçim sürecini geride bıraktık.“Seçimi kazanan” belli oldu; sıra gelecek beş yılda ülkenin “yönetişimine” damgasını...

Uzman kuruluşların bile “tahmin” yapmakta zorlandığı seçim sürecini geride bıraktık.“Seçimi kazanan” belli oldu; sıra gelecek beş yılda ülkenin “yönetişimine” damgasını vuracak olanları bekleyen “sorunlar ve çözümler” üzerinde düşünmede.

Bu sütunlarda 31 Mayıs 2018 günü yer alan yazı “ Türkiye’yi uçurmanın formülü” başlığını taşıyordu. Diyorduk ki: “Türkiye’yi uçurmanın formülü çok yalın ve çok açık. Kurallar ve kurumlarla yönetilen bir toplumsal örgütlenme bilincine ulaşmak… Kendine fren koymasını bilmek; Bireyi, toplulukları ve toplumu ilke, kural ve kurumlarla yönetmek…Ciddi fikirlerin yerine sloganları koymamak… Kaliteli fikirleri projelere dönüştürmek…Ve de reform fikri besleyen bilgi ve uygulamaların metotlarını da kitlelerle paylaşmak. Daha da önemlisi Mevlana’nın dediğini yapmak:’İki yol var her insanın önünde/ Kolayını arar gelenekte dininde/ İçine yolculuk yaparsa eğer/ Farklı yollar bulacaktır derinde…’ diye yola koyulmak.

Net bilgi ve güvenilir bilgi

Önümüzdeki beş yılda, bildik ve alışık olduğumuzdan farklı yeni bir dünyanın kurulduğuna tanıklık edeceğiz.

Ülkesini geleceğe taşımak isteyen herkesin özenle üzerinde durması gerektiğini düşündüğümüz gündem bize göre aşağıda özetle sıralanan konuları içermeli:

1- Bilgi toplumu aşamasının belirgin eğilimi, veri, malumat ve bilgiyi anlamlandırarak “değer üretme” yoluyla refahı koruma ve geliştirmedir.Bu açıdan bakıldığında, dünya genelindeki gelişmer yanında kendi olanak ve kısıtlarına ilişkin “net bilgisi” olan yönetimler etkili sonuçlar alacak. Net bilgi, etkin koordinasyon ve odaklanma yönetimlerin başarı düzeylerini belirleyecek. Net bilgi ihtiyacının büyümesi dikkate alınarak ülkemizdeki “veri üretimi ve güvenirliliği” açıkları, bir seferberlik anlayışıyla ele alınıp kapatılmazsa geçmişin yanlışları tekrarlanacaktır. “Envanter ve güvenilir veri üretimi” konusundaki tutumu yeni yönetimin sorunlara uzun dönemli çözümler üretmesindeki içtenliğin de göstergesi olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 245 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 97 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 105 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 154 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar