Taner Berksoy ve düşünce arkadaşlığı

Çocuklukta birlikte yola koyulduğunuz arkadaşlıklar vardır; sizinle birlikte büyür ve olgunlaşırlar. Çocukluk arkadaşlıkları insan olmanın zayıf ve güçlü yanlarını dengeleyen hayatın...

Çocuklukta birlikte yola koyulduğunuz arkadaşlıklar vardır; sizinle birlikte büyür ve olgunlaşırlar. Çocukluk arkadaşlıkları insan olmanın zayıf ve güçlü yanlarını dengeleyen hayatın kabulleri üzerine kurulu, kökleri derinlere sinen; dayanıklı bir öze sahiptir. Birbirinizin zaaflarını da zarif yanlarını da kabullenen, sıcak ilişkilere, güçlü güvene dayanan arkadaşlıklardır.

Sonra sınıf ve okul arkadaşlıkları başlar. Yatılı okulda, aileden uçup, kendi ayaklarınız üzerinde durma günlerinde, pansiyon ve ev arkadaşlıkları, “kankalık” aşamasıdır. Büyük umutlara ortak yelkenlerin açıldığı, düşlerin sınırsızlığının, her şeyi yapabileceğiniz özgüveninin birlikteliğidir o günler. Hayatın balyozu sürekli tepenize inmeye başlasa da... Ayrılışların, kopuşların, ihanetlerin ve bağlılıkların sınavından geçse de, asker diliyiyle anlatırsak, “ Bütün teğmenler generaldir”… Okul günlerinde bütün arkadaşlıklar “başarılı ilerleyiş düşlerinden kurulan” dünyalardır.

Toplumumuzda “askerlik arkadaşlığı” bambaşka bir yer edinmiştir. Ülkenin çok değişik yerlerinden gelip, kışla yaşamının katı disiplini ile her an ölüme gitmeye hazırlanan bir duygu derinliğinin birlikteliğidir. Kimi zaman hiç kopmayan bağlar oluşturabilir; hayat boyu sağlam zeminler üzerinde yükselen dostluklara dönüşür.

Yol arkadaşlıkları başlar. Bir uzak yol sürücüsünün dediği gibi, “Yolda bulduğun arkadaş, tekerin döndüğü sürece arkadaştır!” Kısa dönemli olanları kadar kökleri derinliklere inen sağlamlığın da olabileceği bir arkadaşlık alanıdır yol arkadaşlığı. Başına bir iş geldiği zaman o yoluna devam edenlerde seninle birlikte kalabilenlerin elendiği deneysel alandır. Arkadaşlık paylaşmaktır… Arkadaşlık dayanışmadır. Arkadaşlık iyi günün ve kötü gün ortağıdır. Arkadaşlık birlikte uzun yollara çıkmanın, ortak işler yapmanın, zor günlerde birbirini test etmenin laboratuvarıdır.

Yarım yüzyıllık denenmişlik

Taner Berksoy'la ömrümüzün yarısını gerilerde bıraktıktan sonra yakın olduk. Ben kendisini yazılarından ve üniversite hocalığından izliyordum, ama “Heykeller yanına yaklaştıkça büyür, insanlar yanına yaklaştıkça küçülür” diyen öz deyişin mihengine vurmadığımız bir tanışıklıktı uzaktan yoldaş olmak. Sonra birlikte çok sayıda seyahate katılık. O zaman anladım ki, Taner Berksoy'un özünü sağlamlaştıran özellikleri var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 245 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 97 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 105 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 154 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar