Çandarlı Limanı'nın aynası Pire limanı'dır

Şişecam Topluluğu’nun uzun dönemli geleceğini etkileyebilecek yeni bir yerleşme yeri belirlenmesi yıllık plan toplantılarının gündemine yerleşmişti. Plan toplantılarında alınan bir kararla üç...

Şişecam Topluluğu’nun uzun dönemli geleceğini etkileyebilecek yeni bir yerleşme yeri belirlenmesi yıllık plan toplantılarının gündemine yerleşmişti. Plan toplantılarında alınan bir kararla üç arkadaş ülkemizde “potansiyel yerleşim yerleri” konusunu araştırmış, kapsamlı bir raporu yönetime sunmuştuk.

Dışa dönük üretim için uygun yerleşme alanı arayışımızın odağında Ege kıyıları vardı. Tam tarihini anımsamıyorum, ama 1980’lı yılların sonları olmalıydı. Çandarlı yöresini, organize bölge potansiyellerini, Aliağa’daki gelişmeleri, ulaşım potansiyellerini,özellikle tasarlanan ulaşım yatırımlarını soruşturduk... Gündemde olmadığı bir dönemde, “Çandarlı yöresinde iyi donanımlı bir konteyner limanı ülkemizdeki lojistik etkinliğini artırır; maliyetlerini düşürür” diye düşünmüş, düşündüklerimi gazete yazılarıma yansıtmıştım.

Çandarlı Limanı ihalesi yapıldığında içten içe sevinmiş; projeyi yakından izlemeye başlamıştım. İhalenin “dolgu liman” şeklinde yapılmasını, sonra “kazık limana” dönüşülmesini anlayamamış; bir dizi soruyu içeren yazıyla ilgilere seslenmiştim.

Daha sonra Bakırçay Havzası üzerinde çalışmış, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi ve çevredeki diğer organize bölgeler hakkında incelemeler yaparak kamuoyunun bilgisine sunmuştum. Bursa-Balıkesir-Bakırçay ekseninde özel ihtisas organize sanayi bölgeleri ihtiyacını birçok yazılarımda tartışmaya çalışmıştım.

Çandarlı Limanı'na ilişkin bütün yazılarımda, Çin denizcilik firması COSCO’nun Yunanistan’daki Pire Limanı'nın önce yarısının işletme hakkını alması, sonra bütün limanın işletmesini üstlenerek, 500 milyon euro yatırım yapacağını açıklamasının ülkemize olası etkilerini analiz etmeye çalıştım.

Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi bağlamında yaptığı İpek Deniz Yolu yatırımlardan biri de Pire Limanı, Pire-Selanik-Üsküp- Belgrad ve Budapeşte arasındaki hızlı demiryoludur. Hızlı demiryolu bağlantısını Çinli inşaat firmaları 2.9 milyon dolar üstlendi. Macaristan ile AB arasında ihtilaf konusu olsa da, sorun alışılabilir gözükmektedir. Güneydoğu Avrupa’nın kalbine giren bu demiryolu yatırımı ülkemizi de yakından ilgilendirdiğini düşünüyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 244 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 97 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 105 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 153 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar