Bir Kuşak Bir Yol: Kurumsal arka plan

Başarılı bir işin beş temel bileşeni vardır: Ortak değerlerde birleşme, ortak irade oluşturma, ortak yararlarda uzlaşma, ortak projeler üretme ve ortak kurumlar oluşturma.Bir Kuşak ve Bir Yol (OBOR)Projesi, tarihin...

Başarılı bir işin beş temel bileşeni vardır: Ortak değerlerde birleşme, ortak irade oluşturma, ortak yararlarda uzlaşma, ortak projeler üretme ve ortak kurumlar oluşturma.
Bir Kuşak ve Bir Yol (OBOR)Projesi, tarihin gördüğü en kapsamlı projelerden biri. Proje, ekonomileri 21 trilyon dolara dayanan güzergahındaki 65 ülkenin maddi ve kültürel zenginliğine katkı yapması için uygulaya konuyor. Özellikle Avrasya ve Afrika coğrafyasında zenginlik üreterek, insanların yaşamını kolaylaştırmaya odaklanıyor.Bu projeyi, anonsu kendinden büyük bir girişim olarak algılamak doğru olur. Kendinden önceki büyük projelerden çok değişik özellikleri olduğunu da bilmeliyiz.

Çin Komünist Partisi belgelerine göre, proje asla bir ‘hakim güç yaratma’ amacına yönelik değil; projede yer alan bütün tarafların ortak yararlarını en çoğa çıkarmak için uygulanıyor.
Değerleriniz, vazgeçilmez idealler etrafında örülmüş olabilir. Çok güçlü bir kitle desteğini arkasına alan bir irade de oluşturabilirsiniz. Ortak yararlarınızı geniş kitlelerin zihninde meşrulaştırarak, ittifaklar oluşturabilirsiniz. Fizibiliteleri hazırlammış projeleriniz size iyi bir gelecek vaadeder, toplumsal enerjinizi odaklama iklimi oluşturabilirsiniz.Bütün bunlar, başarılı bir işin sürdürülebilir olmasını güven altına almaz.Kapsayıcı kurumlar olmadan, işinizin uzun dönemli geleceğini güven altına alma olasılığı düşüktür.

OBOR Projesinin uzun dönemli geleceğini güven altına alacak olan kurumsal arka planını çok iyi izlemek gerekiyor. Gelişmeleri izlerken kurumsal yapılarla ilgili ilk saptamaların bir listesini hazırladık. Bu liste eksik olabilir ve ayrıntılı açıklamayla daha kapsamlı tanımlanmış listelere ihtiyaç var.

Liste belli kategorilere ayrılmış ve sistemli bir malumat da değildir.Sadece farkındalık yaratmak için düzenlenmiştir. Bu yazıda paylaştıklarımızı zaman içinde ayrıntılandırılarak fikr-takibini yapabileceğimiz bir çerçeve oluşturacağız. OBOR Projesinin arka planında, doğrudan ve dolaylı etkileri olan uluslararası kurumların hangileri olduğunu “malumat” olarak paylaşmak, ilerki zaman kapsamını genişletmek ve içeriğini derinleştirmemiz gerekiyor.

OBOR Projesini analiz eden araştırmaların çok sık gönderme yaptıkları başlıca kurumlara gözatalım :

*Şangay İşbirliği Örgütü(SCO)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 245 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 97 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 105 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 154 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar