Suriyeliler hoşgörüyü hak etmiyorlar!

İki hafta önce cumhurbaşkanımızın Kilis’te Suriyelilere vatandaşlıktan bahsedince siyasi muhalefet ve muhalif medya 15 gündür salvo üstüne salvo savurmaya başladı.  Her gün ayrı...

İki hafta önce cumhurbaşkanımızın Kilis’tSuriyelilere vatandaşlıktan bahsedince siyasi muhalefet ve muhalif medya 15 gündür salvo üstüne salvo savurmaya başladı. 

Her gün ayrı bir söylem her gün ayrı bir manşet.

Yasaları ve tüzükleri bilmeyen vatandaşlar da sadece Suriyelilere mahsus bir uygulama yapılacak zannedip bu çirkin propagandaya aldanabilirler, aldanıyorlar da..

***

Oysa yabancıların vatandaşlık elde etmesini düzenleyen uygulamada kimi basit değişikliler ile bir sorunun giderilmesidir amaçlanan. Hemen şunu belirtelim ki kimseye zorla vatandaşlık verilmeyecektir. Yani isteyen alabilecektir.

Yabancıların vatandaşlık için müracaatında ise sekiz ayrı şart vardır. Reşit olmak, 5 yıldır ikamet ediyor olmak, uyum sağlamak, tehlikeli hastalığı bulunmamak, iyi ahlaklı olmak, yeterli Türkçe konuşmak, meslek sahibi ya da yeterli gelire sahip olmak, Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak. Bu şartlarda kökenine bakılmaksızın bütün yabacılar vatandaşlık için müracaat edebilirler.

***

Kamuoyunda Suriyeliler olarak tartışılıyor ama uyulama sadece Suriyelileri değil bütün göçmenleri kapsamaktadır. Ezici çoğunluk Suriyeli olduğu için meseleye ‘Suriyelilere vatandaşlık’ adı konmuş oldu.

Her şeyden önce göçmen sorununun ekonomik, sosyal ve kültürel boyutunu objektif olarak mercek altına almak gerekir.

Yaklaşık üç milyon insandan bahsediyoruz. Ve bu insanlar beş senedir bu ülkede -bazı münferit olaylar hariç- sorun çıkarmamışlar aksine memnun ve müteşekkir bir hayat sürdürmektedirler. Bu onların kalitesini de gösterir. Sokaklarda dilenenler de Suriyeli oldukları için değil meslek edindikleri için dilenmektedirler. Onlardan Suriyeliler de müştekidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 332 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar