Sen, ben, o, hepimiz sorumluyuz!

Dün toplum ve ümmet olarak bayram yapmayı hak etmediğimizi yazmıştım. Evet, fert fert bazı yükümlüklerimizi yerine getirsek de toplum olarak ümmet olarak üzerimize terettüp eden kimi...

Dün toplum ve ümmet olarak bayram yapmayı hak etmediğimizi yazmıştım. 
Evet, fert fert bazı yükümlüklerimizi yerine getirsek de toplum olarak ümmet olarak üzerimize terettüp eden kimi sorumluluklarımızı (kifai ve ayni farzları) ihmal etmenin olumsuz sonuçlarını yaşıyoruz. 

Bazı sorumluluklar fertlere değil topluma ya da ümmete terettüp eder. Toplumun bir kısmı yerine getirirse geri kalanı sorumluluktan kurtulur. Hiç kimse yerine getirmezse ya da eksik yerine getirilirse toplum ve ümmet olarak hepimiz sorumlu oluruz. Buna İslam literatüründe farz-ı kifaye diyoruz.

***

Hep cenaze namazı misal olarak verilir ötesine geçilmez.

Bu sorumluluğu hayatımıza aksettirdiğimizde ortaya İslam’ın hayatı kuşatan her zaman ve mekan için geçerli mükemmel bir sistem olduğu hakikati çıkar.

Kısaca farz-ı kifaye, Müslümanların ihtiyacı olan uzman, kurum ve ürünün yerli olarak karşılanması diye tarif edilebilir.

***

İhtiyacımız olan bütün uzmanları yetiştirmek toplumun üzerinde ki bir vecibedir.

Doktor, mühendis, öğretmen, asker, polis itfaiyeci, terzi, tasarımcı,  tamirci, senarist, yönetmen, diplomat, pilot, hukukçu, siyasetçi,  gazeteci, sanayici v.b.

Meşru ihtiyaç alanındaki bütün uzmanlıkları sayabilirsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar