Özyönetim mi kalkışma mı?

Özyönetim ‘halkın kendi seçtiği meclis kararlarıyla yönetilmesi hali’dir.  Bunun bir değişik ifadesi mahalli idarelerin güçlendirilmesidir. Büyük şehirlerdeki belediye meclisleri ve diğer...

Özyönetim ‘halkın kendi seçtiği meclis kararlarıyla yönetilmesi hali’dir. 

Bunun bir değişik ifadesi mahalli idarelerin güçlendirilmesidir.

Büyük şehirlerdeki belediye meclisleri ve diğer şehirlerdeki il genel meclisleri özyönetimin nisbi uygulamalarıdır.

Hudutları yasayla belirlenmiştir, dolayısıyla meşrudur.

***

Güneydoğu’da ilan edilen özyönetimlerin anayasal ve yasal dayanağı olmadığı için meşruiyetten mahrumdur.

Şırnak’ın Silopi, Cizre ilçeleri, Mardin’in Nusaybin İlçesi, Hakkari’nin Yüksekova ilçesi, Muş’un Varto ve Bulanık ilçelerinde ilan edilen özyönetim ile örgüt mensupları devletin kurumlarını tanımayacaklarını ve onlarda hiçbir işlem yapmayacaklarını, kendi işlerini kendilerinin yapacaklarını ilan etmişlerdir.

Özyönetimlere herhangi bir saldırı olduğunda ise öz savunma haklarını kullanacaklarını ilan etmişler ve hendek kazarak barikat kurarak silahlı direnişe geçmişlerdir.

Bunun adı özyönetim değildir, kalkışmadır!

***

PKK Kobani’de devletleşme provası yapmış, gafil/hain batının desteğiyle nispeten başarılı da olmuştur.

Özyönetim ilanları ve silahlı hendek/barikat direnişleri devlet otoritesi bulunmayan Kobani’de ki konjonktürden istifade ile ilan ettikleri kanton örneğini Türkiye’ye taşıma gayretidir.

Bunun demokrasiyle ve demokrasilerdeki özyönetim sistemi ile uzaktan yakından alakası yoktur.

Bunun adı kalkışmadır ve hiçbir demokratik ülkede normal karşılanmaz, devletin güvenlik güçleri haklı olarak müdahale eder.

Türk  hükümeti de bu hakkını kullanıyor.

***

Tam da bu noktada Kürtlerin haklarını savunduğunu iddia eden siyasetçilere önemli görevler düşmektedir.

Özyönetim talebinde bulunabilirler, bu talep demokratik bir haktır.

Lakin, özyönetimin ne olduğunu, nasıl işleyeceğini, merkezi hükümetle ilişkisinin ne olacağını, anayasal ve yasal alt yapısının nasıl kurulacağını önce kendileri belirlemeli, bunu kamuoyuna açıklamalı ve mecliste bu istikamette çalışmalar yapmalıdırlar.

Bu faaliyetleriyle eşzamanlı olarak özyönetim ilan eden yandaşlarını da attıkları bu antidemokratik adımdan vazgeçirmeleri gerekir.

***

Bunların hiçbirini yapmadılar tam tersine kalkışmaya dönüşen özyönetim ilanlarını ve silahlı direnişleri savunmak gibi siyaset dışı bir yol izlediler/izliyorlar.

Böylece özyönetimden maksatlarının demokratik ülkelerdeki özyönetim değil bağımsız bir devlet tesisi olduğu anlaşılıyor!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 417 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.326 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 479 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar