Ok yaydan çıktı

Geçen sene gidememiştim. Bu sefer özellikle görmek istedim. Adını bile duymadığımız spor etkinliklerinden bahsediliyordu. Cirit, kökbörü gibi sporları biliyorduk da, mangala, aba güreşi, şalvar...

Geçen sene gidememiştim. Bu sefer özellikle görmek istedim. Adını bile duymadığımız spor etkinliklerinden bahsediliyordu. Cirit, kökbörü gibi sporları biliyorduk da, mangala, aba güreşi, şalvar güreşi  ve  mas güreşi  gibi spor dallarını yeni duyuyorduk.

11 Mayıs’da Yenikapı’da başlayıp bugün sona erecek olan Etnospor Kültür Festivali’nden bahsediyorum.

***

Cuma namazından sonra seri bir şekilde gezip ayrılmayı planlıyordum. Ama dört saatte ancak çıkabildim.

Çünkü festival sadece geleneksel spor etkinliklerinde  ibaret  bir  festival değilmiş. Festivalde adeta tarihimiz yeniden canlandırılmış, belediyeler, sivil toplum örgütler, yayınevleri birbiriyle yarışırcasına kültürel etkinlik yarışına girmişler.

Kapalı mekanda ES Medya dahil yayıncılar, dernekler, üreticiler, belediyeler, vakıflar ve değişik tanıtım stantları vardı.

***

800.000  metrekarelik açık alan ise tarihin canlandığı rengarenk  tezahürlerle doluydu.

Onlarca  otağ  denen büyük  ve  süslü çadır. Her biri ayrı bir ülkenin ya da şehrin özelliklerini taşıyor. İç kısmında temsil ettiği  yörenin ürünleri sergilenmiş dışında  ise ya bir gösteri var ya da yörenin bir etkinliğinin canlandırılması.

Davul sesi zurna sesi, mehter sesi bağrışmalar.

Ayrıca, cağ kebabından  gözlemeye, pastırmadan Özbek  ekmeğine kadar  her  yöre  kendi ürününü ya satıyor ya da ücretsiz ikram ediyor.

***

Okçuluk sporlarıyla ilgili bölümde hem spor gereçleri sergileniyor hem de müsabakalar tertip ediliyor.

Güreş alanında pehlivanlar gösteri yapıyor.

Ortaasya kökenli, pehlivanların  sırtlarına aba giyerek bellerine kuşak  takarak yaptıkları aba güreşini görüyorsunuz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 332 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar